Κλείσιμο

Γιλντιρίμ: Άρση της έκτακτης ανάγκης πριν το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Σινιάλο ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας προτίθεται να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο πριν το δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος έστειλε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, ο κ. Γιλντιρίμ τόνισε πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να ισχυριστεί ότι οι κάλπες για την τροποποίηση του Συντάγματος στήθηκαν υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να οργανώσει το δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη, κάτι που σημαίνει ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο Ερντογάν να νομοθετεί με διατάγματα, θα έχει τερματιστεί έως τότε.

Η σχεδιαζόμενη αναθεώρηση θα μεταφέρει ευρείες εκτελεστικές εξουσίες στην προεδρία, αναβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη θέση του κ. Ερντογάν.

Το μήνυμα του τούρκου πρωθυπουργού ήλθε λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να παραταθεί ένα ακόμα τρίμηνο πέραν της προγραμματισμένης λήξης της, στις 21 Ιανουαρίου.

Απηχώντας τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Γιλντιρίμ διευκρίνισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν πρόκειται να αρθεί αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή «μόλις μπούμε στο 2017».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στις 21 Ιουλίου, έξι μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Έχει ήδη λάβει μία τρίμηνη παράταση.
Πηγή: skai.gr