Η Τουρκία απέσυρε το νομοσχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ απέσυρε το νομοσχέδιο που θα έδινε χάρη στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών, σε περίπτωση που παντρεύονταν τα θύματά τους.

Η κυβέρνηση ενήργησε λίγο πριν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατατεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχεί το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και ανάπτυξης ΑΚΡ. Σήμερα Τρίτη οι τούρκοι κοινοβουλευτικοί θα συνέχιζαν τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, προτού προχωρήσουν στην ψηφοφορία κατ’ άρθρο και την οριστική έγκρισή του.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ επέκριναν έντονα το σχέδιο νόμου το οποίο θεωρείτο έμμεση χορήγηση αμνηστίας σε παιδεραστές και προειδοποίησαν ότι το νομοσχέδιο εκθέτει τα θύματά των παιδεραστών σε περαιτέρω κακοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στόχος του νομοσχεδίου ήταν να βελτιώσει την κατάσταση για τους άνδρες που έχουν φυλακιστεί και είναι παντρεμένοι με γυναίκες κάτω των 18 ετών με θρησκευτικό γάμο. Ο Γιλντιρίμ είχε απορρίψει την άποψη ότι το σχέδιο νόμου «χορηγεί αμνηστία» σε βιαστές.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και πολιτών. Πάνω από 800.000 Τούρκοι έχουν υπογράψει μια αίτηση στο Διαδίκτυο που καλεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις το Σαββατοκύριακο εναντίον του σχεδίου νόμου, εξέλιξη που αρχικά ώθησε κάποια μέλη του AKP να ταχθούν υπέρ της τροποποίησης ορισμένων διατάξεών του, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

«Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα κάνει το σωστό και δεν θα εγκρίνει αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο προωθεί τη βία» σε βάρος των παιδιών, τόνισε η Αντόνια Κέρκλαντ της οργάνωσης Ισότητα Τώρα.


Πηγή: skai.gr