Κλείσιμο

Γαλλία Εκλογές Δεξιάς: Στον 2ο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλάν Ζιπέ

Ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλάν Ζιπέ είναι οι "εκλεκτοί" που θα διεκδικήσουν την ερχόμενη Κυριακή το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και θα τους εκπροσωπήσουν στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως οι ιδέες βρίσκονται πιο κοντά στον κ. Φιγιόν και θα τον στηρίξει στον 2ο γύρο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 4ος της διαδικασίας Μπρούνο Λε Μερ.


Ακολουθεί το "χρονικό" του πρώτου γύρου της γαλλικής δεξιάς: 

Με την καταμέτρηση να έχει φτάσει σχεδόν το 50% των εκλογικών κέντρων ο Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται να εξασφαλίζει την 1η θέση για τον 2ο γύρο των εκλογών στη γαλλική δεξιά. 

Αναλυτικότερα μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε 5.496
εκλογικά τμήματα από τα συνολικά 10.228. Ο Φρανοσυά Φιγιόν συγκεντρώνει το 43,6 % των ψήφων ακολουθούμενος από τον Αλάν Ζιπέ ο οποίος συγκεντρώνει το 26,7 %. Ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται πως μένει εκτός δευτέρου γύρου καθώς συγκεντρώνει το  22,9 %. 

Τους τρεις πρωτοπόρους ακολουθούν οι Μπρούνο Λε Μερ με 2,9 %, η Nathalie Kosciusko-Morizet με 2,2 % και ο Φρεντερίκ Πουασόν με μόλις 0,3%.

Αναλυτές στη Γαλλία σημειώνουν πως τελικώς ο Φρανσουά Φιγιόν κατάφερε να κινητοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της δεξιάς ευρισκόμενος ανάμεσα στις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί και του πιο κεντρώου Αλάν Ζιπέ.

Υπογραμμίζουν επίσης πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της πολιτικής καριέρας όποιου εκ των Ζιπέ και Σαρκοζί μείνει εκτός 2ου γύρου. 

Από το "στρατόπεδο" του Νικολά Σαρκοζί δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση και όλο το επιτελείο του πρώην Γάλλου Προέδρου αναμένει τα τελικά αποτελέσματα. Πηγές από το γραφείο του πάντως έκαναν λόγο για "διαφορά μόλις 1000 ψήφων από τον Ζιπέ και για σημαντικά προβλήματα σε πολλά εκλογικά κέντρα" αφήνοντας ουσιαστικά "ανοιχτό παράθυρο" σε ένσταση. 

Προβάδισμα Φιγιόν - Ζιπέ με το 70% καταμετρημένο 

Με τις ψήφους από τα 7.365 εκλογικά κέντρα (σε σύνολο 10.228) να έχουν καταμετρηθεί φαίνεται πως το τοπίο για τους "εκλεκτούς της δεξιάς" ξεκαθαρίζει. 

Αναλυτικά ο Φρανσουά Φιγιόν λαμβάνει το 43,7%, ο Αλάν Ζιπέ το 27,8% και ο Νικολά Σαρκοζί το 21,7%. 




Oι δηλώσεις του Μπρούνο Λε Μερ

Ο Μπρούνο Λε Μερ πριν από λίγα λεπτά προχώρησε σε δηλώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως είναι πολύ θετικό δείγμα για την πολιτική ζωή της Γαλλίας η πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ο Μπρουνό Λε Μερ σημείωσε επίσης πως στον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσει υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν.


Primaire de la droite et du centre - Bruno Le... από LePoint

Παραδοχή ήττας από τον Νικολά Σαρκοζί 

Μιλώντας λίγα λεπτά μετά τις 10:00 μ.μ (τοπική ώρα) ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη τόσο τον Αλάν Ζιπέ όσο και τον Φρανσουά Φιγιόν για την επικράτησή τους στον 1ο γύρω αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει πως οι ιδέες του είναι πιο κοντά στον κ. Φιγιόν και  θα το στηρίξει και στον 2ο γύρο. Σημειώνεται κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Νικολά σαρκοζί ο Φρανσουά Φιγιόν υπήρξε πρωθυπουργός της Γαλλίας. 
 
Αναλυτικά ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε: «Ευχαριστώ όλη την υπέροχη ομάδα μου για την πίστη και την υποστήριξή της. Η σημερινή ημέρα εύχομαι να αλλάξει οριστικά σελίδα για την πολιτική ζωή της χώρας. Ευχαριστώ θερμά και τους ψηφοφόρους που με επέλεξαν. Όπως έχω πράξει σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία υπερασπίστηκα για ακόμη μία φορά τις αρχές και τις αξίες μου. Χδεν μπόρεσα όπως αποδεικνύεται την πλειοψηφία. Οφείλω να συγχαρώ τόσο τον Φρανσουά Φιγιόν όσο και τον Αλάν Ζιπέ. Συμπαθώ τον Αλάν Ζιπέ αλλά οι αξίες μου και η πολιτική μου διαδρομή βρίσκονται δίπλα στον Φρανσουά Φιγιόν. Οπότε θα ψηφίσω για αυτόν στον 2ο γύρο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του 2oυ γύρου εννοείται πως θα στηρίξω την επιλογή του σώματος με όλες μου τις δυνάμεις».



Οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί


Primaire de la droite : le discours d'adieu de... από LePoint


Ζιπέ θα στηρίξει η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ

Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, η μοναδική γυναίκα που ήταν υποψήφια για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Αλέν Ζιπέ στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Ο Ζιπέ ήρθε δεύτερος στις σημερινές προκριματικές, πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί, που ήρθε τρίτος, ποσοστό 21%.

Ζιπέ: "Μας μένει μία εβδομάδα πρέπει να κινητοποιηθούμε"


Με ανάρτησή του στο twitter ο Αλάν Ζιπέ έδωσε το στίγμα για την επόμενη ημέρα της εκστρατείας του. Αναλυτικά ο Αλάν Ζιπέ σημείωσε: "Μας μένει μία εβδομάδα πρέπει να κινητοποιηθούμε" 

Ο Αλάν Ζιπέ σημείωσε επίσης στην ομιλία του πως δεν παραιτείται παρά την διαφορά από τον Φρανσουά Φιγιόν. Τόνισε επίσης πως "εάν ο λαός το επιθμεί την ερχόμενη Κυριακή είναι πιθανό να υπάρξει μία μεγαλύτερη έκπληξη από τη σημερινή. Θα παλέψω ώστε να αποτελέσω ισχυρό εμπόδιο απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο. Έχουμε ακόμη μία εβδομάδα σκληρής δουλειάς και θα παλέψουμε για τη Γαλλία, τις ιδέες και τα ιδανικά μας". 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση: 

Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης