Επιμένει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία η ΕΕ

Σε επικρίσεις για τα μέτρα καταστολής που έχει λάβει η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου περιορίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, χωρίς να ενστερνιστούν την πρόταση της Αυστρίας για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε στο πρακτορείο Reuters πως οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα εξετάσουν την κατάσταση στην Τουρκία σε Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. «Η διακοπή των συζητήσεων θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή δεν υπάρχει αυτή τη φάση», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο τήρησαν επίσης επικριτική στάση έναντι της Τουρκίας, αλλά οι πλέον ισχυρές χώρες της Ε.Ε., Γαλλία και Γερμανία, υποστηρίζουν την συνέχιση των συζητήσεων, σημειώνοντας πως ο τερματισμός των διαπραγματεύσεων αυτή την στιγμή θα επιφέρει περισσότερη ζημιά παρά κάποιο όφελος.

Ο βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον επίσης έκανε λόγο για ευρωπαϊκές υπερβολικές αντιδράσεις ενάντια στις εξελίξεις στην Τουρκία. «Δεν πρέπει να σπρώξουμε την Τουρκία στην γωνία, δεν θα πρέπει να αντιδράσουμε υπέρμετρα, με έναν τρόπο που θα είναι ενάντια στα συλλογικά μας συμφέροντα», είπε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters, ο κ. Τζόνσον μίλησε στο συμβούλιο για σχέση συναλλαγής με την Τουρκία, τοποθέτηση που κάποιοι ερμήνευσαν ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ εκτιμά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύουσης σημασίας.

Βρετανός διπλωμάτης, όμως, τόνισε πως ο κ. Τζόνσον επιθυμεί να αναζητήσει τρόπους ώστε η Ε.Ε. θα έχει «εποικοδομητική επιρροή στην Τουρκία», ειδικά σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, παρά να οδηγήσει την χώρα σε απομόνωση.

Η απόφαση των υπουργών των 28 ήλθε λίγες ώρες αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμα για το αν θα συνεχιστούν οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε. και επανέλαβε ότι σκοπεύει να επαναφέρει την θανατική ποινή. Τυχόν επαναφορά της εσχάτης των ποινών θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει στον τερματισμό των διαπραγματεύσεων.

Τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί, τεθεί σε διαθεσιμότητα ή συλληφθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ανάμεσά τους βρίσκονται τους δικαστές, στρατιώτες και εκπαιδευτικοί. Οι επικριτές του τούρκου προέδρου τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το πραξικόπημα για να καταπνίξει κάθε αντιτιθέμενη φωνή, κατηγορία που ο κ. Ερντογάν αρνείται.
Πηγή: ΑΜΠΕ/Reuters - skai.gr