Ένα βήμα πριν την ανακατάληψη της Μοσούλης οι ιρακινές δυνάμεις

Πιο κοντά από ποτέ είναι οι ιρακινές δυνάμεις στην εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό του, τη Μοσούλη καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν εισέλθει στα ανατολικά προάστια και απέχουν λίγα μόλις μέτρα από την πόλη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές ενώ οι μονάδες του στρατού προωθούνται παράλληλα από το νότο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλουμενου Ισλαμικού Κράτους να παραδοθούν, όσο προλαβαίνουν, καθώς τα κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονταν πολύ κοντά στο τελευταίο αλλά σημαντικό προπύργιό του στο Ιράκ, τη Μοσούλη.

Ο Χάιντερ αλ-Aμπάντι εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση φορώντας την στρατιωτική του στολή να λέει: «Δεν έχουν άλλη επιλογή. Είτε θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν».

«Θα περικυκλώσουμε τη Daesh από όλες τις γωνίες και Θεού θέλοντος θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού. Δεν θα έχουν καμία διέξοδο και δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγουν από εμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC Ian Pannell, που ταξιδεύει με τις μονάδες της Αντιτρομοκρατικής (Counter-Terrorism Service- CTS), τη Δευτέρα βρήκαν αντίσταση κατά την προέλασή τους, ενώ παγιδευμένα αυτοκίνητα της τρομοκρατικης οργάνωσης είχαν στόχο το στρατιωτικό κομβόι.

Τη Δευτέρα μονάδες του ιρακινού στρατού ανακατέλαβαν κάποια χωριά στα ανατολικά, βόρεια και νότια της Μοσούλης.

Αν και οι δυνάμεις πλησιάζουν δεν είναι σαφές το πότε θα γίνει το τελικό χτύπημα στην πόλη όπως επίσης δεν είναι γνωστό το αν το αυτο-αποκαλουμενο Ισλαμικό Κράτος προβάλει αντίσταση στις ιρακινές δυνάμεις.
Πηγή: skai.gr