Κλείσιμο

Δημόσιο πλήγμα για τον πάπα Φραγκίσκο στην ορθόδοξη Γεωργία

Δημόσιο πλήγμα υπέστη σήμερα Σάββατο η προσπάθεια του πάπα Φραγκίσκου να βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βατικανό και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας, αφότου το τοπικό πατριαρχείο αποφάσισε να μην στείλει αντιπροσωπεία στη λειτουργία του ποντίφικα.

Η λειτουργία έγινε εν τέλει σε ένα σχεδόν στάδιο στην πρωτεύουσα Τμπίλισι, παρουσία μόνο τριών χιλιάδων πιστών, σε ένα γήπεδο που χωρά περίπου 27.000 θεατές, όπως μεταδίδει το Associated Press. Οι διοργανωτές περίμεναν ότι η χώρος θα ήταν κατάμεστος.

Πριν τη λειτουργία, εκπρόσωπος του Βατικανού είχε δηλώσει ότι η ορθόδοξη Εκκλησία θα έστελνε αντιπροσωπεία, και ο πάπας ήταν μάλιστα προγραμματισμένο να τους χαιρετίσει προσωπικά.

Το γεωργιανό πατριαρχείο όμως υποστήριξε ότι αποφάσισε να απόσχει μετά από συμφωνία με την ρωμαιοκαθολική πλευρά, και τόνισε ότι ορθόδοξοι πιστοί δεν είναι δυνατό να λάβουν μέρος σε καθολικά μυστήρια.

«Όσο υπάρχουν δογματικές διαφορές ανάμεσα στις Εκκλησίες μας, ορθόδοξοι πιστοί δεν θα συμμετέχουν στις προσευχές» των ρωμαιοκαθολικών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πατριαρχείο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Η Γεωργία είναι συντριπτικά ορθόδοξη χώρα και αρκετά συντηρητική. Λιγότερο από το 1% του πληθυσμού είναι καθολικό, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Πηγή: skai.gr