Κυριαρχία της Κλίντον στο ντιμπέιτ βλέπει (και) ο γαλλικός τύπος

Η Xίλαρι Κλίντον υπερίσχυσε του Ντόναλντ Τράμπ στην πρώτη χθεσινή αναμέτρησή τους, εκτιμούν στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις τα σημαντικότερα γαλλικά έντυπα. Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε και από την πρώτη σφυγομέτρηση που έγινε από τη CNN αμέσως μετά το τέλος της τηλεμαχίας, σύμφωνα με την οποία το 62% των τηλεθεατών δίνουν τη νίκη στην Κλίντον.

Παρ' όλα αυτά πολλοί σχολιαστές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές θυμίζουν ότι και ο Μπάρακ Ομπάμα είχε χάσει κατά την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση, κατάφερε όμως να ανατρέψει στη συνέχεια την κατάσταση και να οδηγηθεί στη νίκη. Σημειώνουν ότι η Ντόναλτ Τράμπ θα μπορούσε να αποδειχθεί απρόβλεπτος.

Η Le Monde έχει επίσης τίτλο για την «κυριαρχία της Χ. Κλίντον στην πρώτη αναμέτρηση απέναντι στον Ν. Τράμπ».

Εκτιμά ότι η υποψήφια των Δημοκρατών είχε να χάσει πολλά περισσότερα από τον αντίπαλό της, κατά την πρώτη αυτή τηλεμαχία. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε το πλεονέκτημα των τελευταίων ενθαρρυντικών δημοσκοπήσεων και του δόθηκε η ευκαιρία να αντιπαραθέσει το δικό του προφίλ, αυτό του «αουτσάϊντερ» με αυτό της αντιπάλου του, γυναίκας που είναι για χρόνια στην πολιτική. «Τελικά ο αντικατοπτρισμός των δύο προφίλ δεν ήταν προς όφελός του » υποστηρίζει η Le Monde.

Αναφορικά με την επίθεση του Τράμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντίπαλός του δεν είναι παρά μια «κλασική πολιτικός που μιλάει ωραία, χωρίς όμως να μετατρέπει τα λόγια σε πράξεις», η εφημερίδα εκτιμά ότι η Κλίντον με την απάντησή της στο 40στό λεπτό συνόψισε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης : « Με κατακρίνετε για το ότι έχω προετοιμαστεί για τη συζήτηση. Ξέρετε για τι άλλο έχω προετοιμασθεί; Για την προεδρία».

Η Le Monde θεωρεί ότι ο Ντόναλτ Τραμπ λειτούργησε συχνά αμυντικά, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου Λέστερ Χολτ για τις θέσεις του σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ και για το θέμα που ο ίδιος είχε προκαλέσει σχετικά με τη γενέτειρα του Μπάρακ Ομπάμα ήταν «οτιδήποτε άλλο εκτός από πειστικός».

«Μονομαχία Κλίντον-Τράμπ: Ποιος νίκησε;» αναρωτιέται η Liberation και προσθέτει: στα μάτια των αναλυτών η Κλίντον φάνηκε «πιο καλά προετοιμασμένη από τον αντίπαλό της, ο οποίος δεν υπέπεσε σε κάποιο μνημειώδες λάθος».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι δύο υποψήφιοι «συγκρούστηκαν σκληρά κατά την πρώτη αυτή πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση με προσωπικές επιθέσεις και ανακρίβειες».

Η Liberation συνοψίζει σε επτά τα σημαντικότερα σημεία-κλειδιά της τηλεμαχίας:
- Όταν η Κλίντον κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι είχε επιδιώξει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων, με βάση δήλωσή του πριν την έναρξη της κρίσης του 2008.
- Οταν ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει πει ποτέ πως η κλιματική αλλαγή είναι μια φάρσα.
- Οταν κατηγόρησε την Κλίντον ότι δεν έχει σχέδιο για τη Συνθήκη Ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και 11 χωρών του Ειρηνικού.
- Όταν ο Τραμπ πρότεινα να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση με αντάλλαγμα τη δημοσιοποίηση των μηνυμάτων στοι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Κλίντον.
- Οι δηλώσεις του Τραμπ για τη διάσωση της αφρο-αμερικανικής κοινότητας, με τις οποίες παγιδεύτηκε στο δικό του παιγνίδι.
- Η κατηγορία της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της για «ρατσιστικά ψεύδη».
- Η αδυναμία του Τράμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Για «κυριαρχία της Κλίντον έναντι του Τράμπ» στην πρώτη τηλεμαχία, μιλάει και η Figaro.
H Χίλαρι Κλίντον κατάφερε να αποσταθεροποιήσει τον αντίπαλό της» υπογραμμίζει με άρθρο της η πολιτική αναλύτρια Λoρ Μαντβίλ, συνιστώντας παράλληλα προσοχή.

«Μπορεί να βγήκε νικήτρια η Κλίντον από αυτή τη μάχη, αλλά ο Τράμπ παραμένει επικίνδυνος» υπογραμμίζει.
Πηγή: skai.gr