Κλείσιμο

Την πιθανότητα έκδοσης του Γκιουλέν συζήτησαν Τσαβούσογλου και Κέρι

Το ενδεχόμενο έκδοσης του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, που η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία ζητά επίμονα την έκδοση του 75χρονου Γκιουλέν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη δικαστική διαδικασία, προκαλώντας την οργή της Άγκυρας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αμερικανικό δικαστήριο θα πρέπει εν τέλει να κρίνει το κατά πόσον ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί για εμπλοκή του Γκιουλέν στο πραξικόπημα.

Ο κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος και την καταδίκασε εξαρχής.

Οι κύριοι Τσαβούσογλου και Κέρι συζήτησαν επίσης σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, κυρίως την κατάσταση στις πόλεις Μάνμπιτζ και Χαλέπι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Πηγή: skai.gr