Νέες απειλές Άγκυρας: Εξετάζουμε κι άλλες επιλογές πέραν του ΝΑΤΟ

Νέες απειλές προς τη Δύση απηύθυνε την Τετάρτη η τουρκική κυβέρνηση, αυτή τη φορά «στοχοποιώντας» το ΝΑΤΟ, στον απόηχο της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη Ρωσία και της διαφαινόμενης επαναπροσέγγισής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι φυσιολογικό το γεγονός ότι η Τουρκία εξετάζει άλλες επιλογές στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας καθώς δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε από τους δυτικούς συμμάχους της και από το NATO μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου.

Ο Καλίν είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πάντως πως η Τουρκία «συνεχίζει να περιμένει θετικές εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν», όμως απέκλεισε το να αλλάξει η προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η Άγκυρα μοιάζει εξοργισμένη από την άδικη, όπως διατείνεται, αντίδραση της Δύσης στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στηλιτεύουν ιδιαίτερα το ότι οι σύμμαχοι της Άγκυρας στο NATO έδειξαν περισσότερη ανησυχία για τις εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό μετά την απόπειρα αντί να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην κυβέρνηση που μια φράξια στρατιωτικών προσπάθησε να ανατρέψει.
Ούτε ένας πρόεδρος ή πρωθυπουργός δυτικής χώρας δεν έχει επισκεφθεί την Τουρκία μετά την απόπειρα, επισήμανε ο Καλίν.

Ακόμη ο Καλίν υποστήριξε ότι είναι λάθος η προσέγγιση των δυτικών ΜΜΕ, που αποκαλούν «εκκαθάριση» τις προσπάθειες της κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, τονίζοντας ότι ο σκοπός των απομακρύνσεων χιλιάδων στελεχών του στρατού και του δημοσίου είναι να εξασφαλιστεί πως μια τέτοια απόπειρα δεν θα επαναληφθεί.

Η Τουρκία και η Ρωσία
συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό ταμείο επενδύσεων στο πλαίσιο της αποκατάστασης των σχέσεών τους και η Άγκυρα προσβλέπει στην αύξηση της προσέλευσης ρώσων τουριστών και την αύξηση των πτήσεων τσάρτερ, ανέφερε ο Καλίν.

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν χθες Τρίτη στην Αγία Πετρούπολη. Δυτικές χώρες παρακολουθούν στενά την επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στην Ευρώπη και στο NATO.

Σύμφωνα με τον Καλίν,
η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, τόσο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) όσο και εναντίον των κούρδων αυτονομιστών.

Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου είπε ακόμη ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί εάν είναι εφικτή μια πολιτική μετάβαση στη Συρία σήμερα, με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει σοβαρά λάθη στην αντίδρασή της στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και εάν η Δύση «χάσει» την Τουρκία δεν θα έχει κανέναν να κατηγορήσει παρά μόνο τον εαυτό της, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μήνυμα πως η θέση της Τουρκίας στο NATO δεν τίθεται σε καμία αμφισβήτηση έστειλε νωρίτερα η Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Δεν υπάρχει ερώτημα για τη θέση της Τουρκίας στο NATO, δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «πολύτιμη σύμμαχο» με σημαντική συνεισφορά στις κοινές προσπάθειες» των χωρών-μελών.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr