«Πώς είπατε;» ρωτά το ISIS ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ

Την επανεμφάνισή του πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπακάρ Σεκάου, μόλις μία ημέρα αφότου το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε την αντικατάστασή του, εξέλιξη που δίνει ξεκάθαρη εικόνα διαίρεσης στις τάξεις των δυτικοαφρικανών τζιχαντιστών.

Την Τετάρτη, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ως νέο επικεφαλής της Μπόκο Χαράμ τον Αμπού Μουσάμπ αλ-Μπαρνάουι, μέχρι πρότινος εκπρόσωπο της οργάνωσης, χωρίς μάλιστα να κάνει καμία αναφορά στον Σεκάου.

Ο Σεκάου όμως, με νέο ηχητικό μήνυμά που εξέδωσε, επιτίθεται στον αλ-Μπαρνάουι και υποστηρίζει ότι έχει στείλει στον αρχηγό του ISIS επιστολές, όπου καταγγέλλει τον δήθεν διάδοχό ως «άπιστο» που κηρύσσει ψεύδη.

Σύμφωνα μάλιστα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σεκάου προειδοποιεί ότι δεν προτίθεται πλέον να ακολουθήσει «τυφλά» το Ισλαμικό Κράτος και δεν πρόκειται να δεχτεί εκπροσώπους του.

Υπενθυμίζεται πως τον περσινό Μάρτιο ο Σεκάου είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και τον αποκαλούμενο χαλίφη του, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι

Σημειώνεται ότι το τελευταίο στίγμα του Σεκάου είχε δοθεί πριν από έναν χρόνο, τον περσινό Αύγουστο, σε ηχητικό μήνυμα της Μπόκο Χαράμ, μέσω του οποίου υποστήριζε ότι είναι ζωντανός κι ότι δεν έχει αντικατασταθεί.

Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της Μπόκο Χαράμ το 2009, μετά το θάνατο του ιδρυτή της, Μοχάμεντ Γιουσούφ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τη νιγηριανή Αστυνομία. Υπό την καθοδήγηση του Σεκάου, η αφρικανική οργάνωση ριζοσπαστικοποιήθηκε περαιτέρω.

Στόχος της Μπόκο Χαράμ είναι η εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους υπό το θρησκευτικό νόμο Σαρία στη Δυτική Αφρική. Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις πρωτίστως στη Νιγηρία και το Τσαντ, έχοντας ως προπύργιο τα εδάφη κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Περίπου 20.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στο επταετές αντάρτικο της Μπόκο Χαράμ, κυρίως στη βορειοδυτική Νιγηρία.
Πηγή: skai.gr