Κλείσιμο

Ομπάμα: Ο Τραμπ είναι «ακατάλληλος» για πρόεδρος των ΗΠΑ

Σκληρή επίθεση στον Ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι ο μεγιστάνας είναι «ακατάλληλος» και «τελείως απροετοίμαστος» για τον Λευκό Οίκο.

Παράλληλα έριξε το γάντι σε στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που συνεχίζουν να στηρίζουν τον κ. Τραμπ παρά το γεγονός ότι έχουν επικρίνει τις τοποθετήσεις του.

«Γιατί τον υποστηρίζετε ακόμα;», ρώτησε αιχμηρά ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι σε κάποιο σημείο κάποιος «πρέπει να πει 'αρκετά'».

Αν και ο κ. Τραμπ κέρδισε εύκολα το ρεπουμπλικανικό χρίσμα στις προκριματικές εκλογικές αναμετρήσεις, πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος κρατούν σαφείς αποστάσεις από τον υποψήφιο. Ενδεικτικά, στο προεκλογικό συνέδριο που έγινε πριν δύο εβδομάδες δεν έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, οι δύο πρώην πρόεδροι Μπους και οι δύο πρώην προεδρικοί υποψήφιοι Μιτ Ρόμνεϊ και Τζον Μακέιν.

Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε τη γραμμή των Δημοκρατικών ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει την ιδιοσυγκρασία ή τις γνώσεις για να ηγηθεί των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος εστίασε στους πρόσφατους διαξιφισμούς του κ. Τραμπ με τους γονείς ενός μουσουλμάνου αμερικανού στρατιώτη που σκοτώθηκε στον πόλεμο του Ιράκ, αλλά και πρόσφατες ατυχείς τοποθετήσεις του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την Ουκρανία και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Το γεγονός επιτέθηκε σε μία παρασημοφορημένη οικογένεια που έχει κάνει τόσο μεγάλες θυσίες για τη χώρα μας, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει βασικές γνώσεις γύρω από κρίσιμα θέματα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, σημαίνει ότι είναι τελείως απροετοίμαστος για τη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κ. Τραμπ έχει δηλώσει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει μπει στην Ουκρανία – παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας – και έχει επανειλημμένα διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν είναι δεδομένο ότι θα βοηθήσει ανατολικοευρωπαϊκά μέλη του NATO εάν δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία.

Στρατιωτική βοήθεια θα δοθεί, έχει διευκρινίσει, μόνο σε χώρες-μέλη που τηρούν τη δέσμευση για ετήσιες αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

«Πιστεύω ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είναι ακατάλληλος» και «τελείως απροετοίμαστος» για τον Λευκό Οίκο, τόνισε ο κ. Ομπάμα. «Το είπα την προηγούμενη εβδομάδα. Συνεχίζει να το αποδεικνύει».

Άμεση ήταν η αντίδραση του στρατοπέδου Τραμπ, που με ανακοίνωσή του επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας την Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον «ακατάλληλη» για το Οβάλ Γραφείο.
Πηγή: skai.gr