Κλείσιμο

Τη Δευτέρα αρχίζει η μάχη για την ηγεσία των Εργατικών

Κορυφώνεται η κρίση στο κόμμα των Εργατικών στη Βρετανία.

Η Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε επίσημα ότι τη Δευτέρα θα διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος πάντως παραμένει αποφασισμένος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση για την αρχηγεία.

Η κίνηση της κ. Ιγκλ ήλθε μετά την κατάρρευση των εσωκομματικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά και τα συνδικάτα. Στόχος των επαφών ήταν η εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης στην κρίση ηγεσίας που ταλανίζει τους Εργατικούς μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Σε γραπτή δήλωσή της, η κ. Ιγκλ χαρακτήρισε τον κ. Κόρμπιν ως έναν αρχηγό που «έχει αποτύχει στο πρώτο και κύριο καθήκον του», δηλαδή να ηγηθεί μίας οργανωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μπορεί να κρατά υπόλογη την κυβέρνηση των Συντηρητικών και να αποδείξει ότι το κόμμα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση σε περίπτωση εκλογών.

Παρά ταύτα, εκπρόσωπος του κ. Κόρμπιν διαμήνυσε ότι ο αρχηγός θα παραμείνει στη θέση του και να παλέψει εναντίον κάθε διεκδικητή.

Ο υπαρχηγός του κόμματος, Τομ Γουάτσον επέρριψε εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον κ. Κόρμπιν για το αδιέξοδο στις εσωκομματικές διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας αιχμηρά πως ο κ. Κόρμπιν είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης «ό,τι κι αν γίνει».

Τα συνδικάτα, που ασκούν επιρροή στη βάση του κόμματος, υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό τον κ. Κόρμπιν, τον οποίο άλλωστε βοήθησαν να εκλεγεί αρχηγός στις κομματικές κάλπες του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο κ. Κόρμπιν έχει χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία στα τέλη Ιουνίου πέρασε ψήφο δυσπιστίας σε βάρος του με συντριπτική πλειοψηφία.

Είχαν προηγηθεί δεκάδες παραιτήσεις τομεαρχών και άλλων στελεχών του κόμματος. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες ήταν και η κ. Ιγκλ, η οποία υπηρετούσε στην σκιώδη κυβέρνηση (τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ως υπεύθυνη για θέματα επιχειρήσεων και ανάπτυξης.
Πηγή: skai.gr