Κλείσιμο

Νέα επίσημη συνάντηση NATO-Ρωσίας μετά τη σύνοδο της Συμμαχίας

Νέα επίσημη συνάντηση θα έχουν το NATO και η Ρωσία στις 13 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στη Βαρσοβία.

Στη σύνοδο της Βαρσοβίας, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας αναμένεται να δώσουν το οριστικό πράσινο φως στη δημιουργία τεσσάρων ταγμάτων που θα τοποθετηθούν μόνιμα στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, ως αντίμετρο στη ρωσική επεκτατικότητα.

Παρά ταύτα, η απόφαση για νέες επίσημες επαφές υποδεικνύει τη βούληση των δύο ψυχροπολεμικών εχθρών να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις που τους χωρίζουν στην Ευρώπη.

Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας είχε συνεδριάσει και τον Απρίλιο, όμως στη συνάντηση απλώς αποκρυσταλλώθηκαν οι τεράστιες διαφορές των δύο πλευρών όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη.

Το ραντεβού του Απριλίου ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας από το 2014, καθώς οι επαφές είχαν ανασταλεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Κύρια σημεία τριβής ανάμεσα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη Μόσχα είναι η κρίση στην Ουκρανία αλλά και οι αιφνιδιαστικές, μεγάλης κλίμακας ασκήσεις που οργανώνει η Μόσχα κοντά στα σύνορά της με τα μέλη του NATO.

«Η πρακτική συνεργασία μας με τη Ρωσία παραμένει ανασταλμένη, όμως κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια για πολιτικό διάλογο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: skai.gr