Νότια Αφρική: Έξι χρόνια φυλάκιση στον 'Οσκαρ Πιστόριους (upd)

Σε εξαετή μόνο φυλάκιση καταδικάστηκε την Πέμπτη ο Όσκαρ Πιστόριους για το φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ την οποία πυροβόλησε με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.

O 29χρονος εμφανίστηκε ανακουφισμένος, ενώ η οικογένειά του δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής. Σημειώνεται ότι η εισαγγελία απαίτησε 15 χρόνια φυλάκιση που είναι και το μίνιμουμ της ποινής για ανθρωποκτονία στη Νότια Αφρική.  

Η ποινή που
ανακοινώθηκε προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις, με την οργάνωση γυναικών του κυβερνώντος κόμματος (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) να κάνει λόγο για "προσβολή". "Η ποινή αποτελεί προσβολή για το δικαιϊκό σύστημα της χώρας μας" δήλωσε μέλος της οργάνωσης. 

Ο Πιστόριους δεν αναμένεται να ασκήσει έφεση, ωστόσο την ποινή μπορεί να εφεσιβάλει η πολιτική αγωγή.  

"Η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού" φρόντισε να απαντήσει στις αντιδράσεις η δικαστής Μασίπα.

Περιγράφοντας Πιστόριους ως έναν "εκπεσόντα ήρωα" η δικαστής υποστήριξε ότι ένας δικαστής "οφείλει να εξετάζει τόσο τους επιβαρυντικούς παράγοντες, όσο και τους ελαφρυντικούς παράγοντες πριν καταλήξει σε απόφαση".

Στην προκειμένη περίπτωση, είπε, υπάρχουν μια σειρά επιβαρυντικών παραγόντων, αλλά αυτοί "υπερκαλύπτονται από ελαφρυντικούς παράγοντες, όπως η μεταμέλεια και η συμπεριφορά του". 

Πηγή: skai.gr