Δραστική μείωση του εταιρικού φόρου στον απόηχο του Brexit προανήγγειλε ο Όσμπορν

Την πρόθεσή του να μειώσει τον εταιρικό φόρο σε λιγότερο από 15%, από το 20% που ισχύει σήμερα, αποκάλυψε με συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Ο κ. Όσμπορν είπε ότι στόχος της κίνησης θα ήταν η προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο μίας στρατηγικής πέντε σημείων για να στηριχθεί η βρετανική οικονομία, στον απόηχο της ψήφου υπέρ του Brexit και της επακόλουθης αβεβαιότητας.

Αν και δεν υπαναχώρησε από την προ δημοψηφίσματος προειδοποίησή του ότι η βρετανική οικονομία θα μπορούσε να απειληθεί από ύφεση λόγω της εξόδου από την Ε.Ε., ο κ. Όσμπορν ανέφερε ότι θα επιδιώξει μία «σούπερ ανταγωνιστική οικονομία» με χαμηλότερη φορολογία για τις επιχειρήσεις και παγκόσμια οπτική.

Η δραστική μείωση του εταιρικού φόρου στα επίπεδα του 15% θα έφερνε τη Βρετανία κοντά στον αντίστοιχο φόρο του 12,5% της Ιρλανδίας και όπως σχολιάζουν οι «Financial Times» θα εξόργιζε τους υπόλοιπους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, που φοβούνται μία κούρσα αλλεπάλληλων μειώσεων του συγκεκριμένου φορολογικού συντελεστή σε όλη την Ε.Ε.

Τα υπόλοιπα σημεία της οικονομικής στρατηγικής του Τζορτζ Όσμπορν μετά από το Brexit αφορούν μια ανανεωμένη ώθηση προσέλκυσης επενδύσεων από την Κίνα, την παροχή στήριξης για τη ροή τραπεζικού δανεισμού, την ενίσχυση των προσπαθειών για μεγάλες επενδύσεις στη βόρεια Αγγλία και τη διατήρηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί έχουν προκαλέσει την ακύρωση ή αναβολή επιχειρηματικών συμφωνιών αξίας δισεκατομμυρίων λιρών.

Σε δικό τους ρεπορτάζ οι «Financial Times» αναφέρουν ότι μια σειρά εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων έχουν ετοιμάσει τα σχέδιά τους για μεταφορά προσωπικού από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή για σύσταση εταιρειών αλλού στην Ε.Ε. Για την ώρα, ωστόσο, καμία από αυτές τις εταιρείες δεν έχει ανακοινώσει επισήμως μεταφορά έδρας σε άλλη χώρα-μέλος.

Παρόλα αυτά, ο σύνδεσμος των διαχειριστών κεφαλαίων που εργάζονται στη Βρετανία έχει συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση για την Τρίτη, ώστε να συζητηθούν οι συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στο συγκεκριμένο τομέα.
Πηγή: skai.gr - Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο