Κλείσιμο

Αποσύρθηκε το Ιράν από φετινό ιερό προσκύνημα του Χατζ

Την ακύρωση της συμμετοχής των πολιτών του στο φετινό ιερό προσκύνημα στη Μέκκα αποφάσισε το Ιράν, μετά το «ναυάγιο» στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Σαουδική Αραβία, κι ενώ η σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έχει κατρακυλήσει στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Η ιρανική πλευρά επέρριψε την ευθύνη στους Σαουδάραβες, με τον υπουργό Πολιτισμού της ισλαμικής δημοκρατίας, Αλί Τζανάτι, να κάνει λόγο για «σαουδαραβικό σαμποτάζ».

«Παρ’ όλες τις προσπάθειές μας, οι Σαουδάραβες αγνόησαν το απόλυτο δικαίωμα των Ιρανών να πραγματοποιήσουν το [προσκύνημα] Χατζ», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο κ. Τζανάτι.

Στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν να βρεθεί λύση που θα επιτρέψει την έκδοση βίζας για ιρανούς προσκυνητές, με δεδομένο ότι το Ριάντ διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη τον Ιανουάριο.

Η διακοπή στις διπλωματικές σχέσεις έγινε ως απάντηση σε σειρά επιθέσεων που χτύπησαν τις σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στο Ιράν, ταραχές που ακολούθησαν την εκτέλεση του επιφανούς σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι έθεσε «απαράδεκτους» όρους στις διαβουλεύσεις, ζητώντας προνόμια που υπερβαίνουν τα όσα προβλέπονται για τους πολίτες άλλων μουσουλμανικών χωρών, που συρρέουν κάθε χρόνο στην ιερή πόλη του Ισλάμ.

Το Ιράν «απαιτούσε το δικαίωμα σε ημι-διαδηλώσεις και απαιτούσε προνόμια [που βρίσκονται] έξω από το πλαίσιο της κανονικής οργάνωσης, κάτι που θα δημιουργούσε χάος κατά την περίοδο του Χατζ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ-Τζουμπεΐρ.

Περίπου 60.000 Ιρανοί είχαν λάβει μέρος στο περυσινό προσκύνημα.
Πηγή: skai.gr