Κλείσιμο

Η Μόσχα «πείστηκε» να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Έτοιμη να συζητήσει τους όρους κατάπαυσης του πυρός στη Συρία φαίνεται πως είναι η Ρωσία, μετά τις απαιτήσεις από πλευράς της συριακής αντιπολίτευσης και των δυτικών δυνάμεων oι οποίες την θεωρούν υπεύθυνη για την αποτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων της Γενεύης.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Πηγαίνουμε (στη διεθνή διάσκεψη για την Συρία) στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

Στην Βαυαρία όπου συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

«Πηγαίνουμε στο Μόναχο με μία μεγάλη ελπίδα σε μία κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, καλώντας τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συνεργασθεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις.

«Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων; Η αντιπολίτευση και το Ριάντ. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν εάν οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ξανά στις 25 Φεβρουαρίου. Απ΄όσο γνωρίζω, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη», πρόσθεσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους Ρώσους να σταματήσουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που σκοτώνουν μεγάλο αριθμό αμάχων και ωθούν στην έξοδο χιλιάδες από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων της Δαμασκού στην επαρχία του Χαλεπίου στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 500 άνθρωποι, μεταξύ τους εκατό άμαχοι, έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης αυτής.

«Οι βομβαρδισμοί μας στην Συρία είναι νόμιμοι» έλεγε μέχρι σήμερα η Ρωσία και δεν είχε καμία πρόθεση να σταματήσει να βομβαρδίζει εναντίον των "τρομοκρατών", αλλά τώρα υποσχέθηκε ότι κατά την παρουσία της στον Μόναχο θα προτείνει "νέες ιδέες" για την προώθηση μιας κατάπαυσης του πυρός.


Πηγή: skai.gr - AMΠΕ