KOΣΜΟΣ


Βενεζουέλα: Στην αντιπολίτευση τα ηνία του κοινοβουλίου εν μέσω σφοδρής σύγκρουσης με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά μετά από 16 έτη - Εκκλήσεις εκατέρωθεν για πραγματοποίηση διαδηλώσεων - Οι νέοι βουλευτές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους "ειρηνικά" εγγυήθηκε ο πρόεδρος Μαδούρο.

 
Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας παίρνει σήμερα τα ηνία του κοινοβουλίου για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια, σε κλίμα πλήρους σύγκρουσης με την τσαβιστική κυβέρνηση, η οποία έχει υποσχεθεί ότι θα μπλοκάρει τις πρωτοβουλίες της, παρά τις εγγυήσεις του προέδρου Mαδούρο.

Εν μέσω ισχυρών εντάσεων ανάμεσα στην τσαβιστική εξουσία και την αντιπολίτευση, οι 167 βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Δεκεμβρίου αναλαμβάνουν σήμερα τα καθήκοντά τους. Για πρώτη φορά από το 1999, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η οποία ενώθηκε υπό την ονομασία "Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας" (MUD), θα έχει την πλειοψηφία, καθώς κατέχει τα δύο τρίτα των εδρών (112) στο κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.

Το κλίμα πολιτικής αστάθειας ενισχύθηκε
το σαββατοκύριακο με τις εκκλήσεις και από τις δύο πλευρές να πραγματοποιηθούν σήμερα διαδηλώσεις, κάτι που δημιουργεί φόβους για βιαιοπραγίες και επεισόδια. Όμως η ένταση μειώθηκε ελαφρώς κατά την διάρκεια της χθεσινής νύχτας, καθώς ο πρόεδρος Μαδούρο εγγυήθηκε ότι οι νέοι βουλευτές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους "ειρηνικά".

"Έδωσα επίσημες διαταγές στον υπουργό Εσωτερικών Γκονσάλες Λόπες να ληφθούν όλα τα μέτρα για να υπάρξει εγγύηση ότι η Εθνοσυνέλευση θα αναλάβει ειρηνικά καθήκοντα, σε πλήρη ηρεμία", δήλωσε χθες το βράδυ ο Νικολάς Μαδούρο σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση .

Οι δηλώσεις αυτές φαίνεται ότι αποτελούν ένδειξη κατευνασμού έπειτα από εβδομάδες κλιμάκωσης.

Εντούτοις οι νέοι βουλευτές αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους σε κλίμα νομικής ανασφάλειας, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας να αναστείλει την εκλογή τριών βουλευτών της αντιπολίτευσης και ενός τσαβιστή στην πολιτεία Αμασόνας (νότια Βενεζουέλα).

Η απόφαση ελήφθη επί της προσφυγής που κατέθεσε το Ενοποιημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Μαδούρο. Στερεί, τουλάχιστον προσωρινά, την αντιπολίτευση από την πλειοψηφία της των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, καθώς αυτοί οι τέσσερις βουλευτές δεν μπορούν θεωρητικά να αναλάβουν τις έδρες τους.
 
Ο ρόλος κλειδί του στρατού
Όμως αυτή η αυξημένη πελιοψηφία δίνει στο πολιτικό στρατόπεδο που την κατέχει εκτεταμένα προνόμια, όπως το να μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα, να ανακηρύξει τη συνέλευση σε συντακτική, ακόμη και να προκαλέσει, μέσω μιας μείωσης της διάρκειας της θητείας του, την πρόωρη αποχώρηση του προέδρου.

Αυτό δεν εμπόδισε την αντιπολίτευση να εκλέξει ήδη από την Κυριακή τον Χένρι Ράμος Αγιούπ, έναν σφοδρό αντιτσαβιστή, νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου. Ο Αγιούπ, ο οποίος θα αντικασταστήσει τον δεύτερο στην ιεραρχία του καθεστώτος, τον Ντιοσντάντο Καμπέγιο, διαβεβαίωσε αμέσως ότι σήμερα θα είναι παρόντες και οι 112 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
"Καμιά γραφειοκρατική απόφαση και ακόμη λιγότερο αυτή που ελήφθη από ένα σώμα που στερείται πλήρως νομιμότητας εξαρχής, δεν μπορεί να διαταράξει ούτε να κλέψει τη λαϊκή βούληση", δήλωσε αυτός ο 72χρονος δικηγόρος.

Μετά την προσφυγή κατά των βουλευτών της, η αντιπολίτευση κατήγγειλε στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα "δικαστικό πραξικόπημα".

Το βράδυ της Δευτέρας, ο ίδιος ο Χένρι Ράμος Αγιούπ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως οι ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, θα εγγυηθούν την καλή διεξαγωγή της τελετής εγκατάστασης της νομοθετικής εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο ζήτησε από τον στρατό να κρατηθεί μακριά απ' αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι "ο διαιτητής των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου".

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Μόγια-Οκάμπος, ειδικό του γραφείου IHS, η ανάληψη καθηκόντων του κοινοβουλίου καταδεικνύει "το κλίμα αντιπαράθεσης" που "θα σηματοδοτήσει την πολιτική δυναμική του 2016, κατά το οποίο οι ένοπλες δυνάμεις θα διαδραματίσουν ρόλο κλειδί" σε μια Βενεζουέλα που είναι βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, καθώς η χώρα διαθέτει τα σημαντικότερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο.
Μεταξύ των άλλων μέτρων που έχει λάβει η τσαβιστική εξουσία για να περιοορίσει τα περιθώρια ελιγμών της αντιπολίτευσης, οι βουλευτές ενέκριναν στις 23 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του τσαβιστικού κοινοβουλίου, τον διορισμό 34 δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το MUD αμφισβητεί τη νομιμότητα του διορισμού τους.

Οι διορισμοί αυτοί συνιστούν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να διαιτητεύσει στις μελλοντικές διαμάχες που προβλέπονται σ' αυτή τη μετωπική μάχη μεταξύ εξουσιών. 
Βρετανία: Η Τερέζα φεύγει, ο Μπόρις έρχεται; Αντιδράσεις για τον Τζόνσον
Υπουργοί φέρονται να καταβάλλουν προσπάθειες για να «αναχαιτίσουν» την εκστρατεία του Τζόνσον για την...
24.05.2019, 09:29
Στη φυλακή γονείς- Έκαναν διατροφή vegan στο βρέφος τους κόντεψε να πεθάνει
Η μητέρα του κοριτσιού πίστευε ότι «οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς φαγητό ή νερό μετά από...
24.05.2019, 09:12
Τραμπ: Zητά οι υπηρεσίες πληροφοριών να μετέχουν στην έρευνα Μπαρ
Ο Ρεπουμπλικάνος απαίτησε να «συνεργαστούν άμεσα και πλήρως» στην έρευνα του Μπαρ για «τις κατασκοπευτικές...
24.05.2019, 08:17
Μαλαισία:Αστυνομικοί γίνονται σερβιτόροι για να πίασουν όσους δεν νηστεύουν
Αν οι μουσουλμάνοι παραγγέλνουν φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αστυνομικοί θα τους φωτογραφήσουν...
24.05.2019, 08:08
Λιβύη: Διάσωση 290 μεταναστών ανοικτά των ανατολικών ακτών της Τρίπολης
Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε σήμερα 290 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτές βάρκες σε δύο επιχειρήσεις...
24.05.2019, 07:03
Ιράν: Nα εφαρμόσει άμεσα τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά η Γερμανία
Το Ιράν αξίωσε χθες Πέμπτη το Βερολίνο να εφαρμόσει άμεσα τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα...
24.05.2019, 05:58
ΗΠΑ: Στους επτά οι νεκροί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Τρεις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί καταγράφηκαν μέσα στην και γύρω από την Γκόλντεν Σίτι του Μιζούρι...
24.05.2019, 04:41
ΗΠΑ: 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ
Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του...
24.05.2019, 02:24
Αίγυπτος: Αποφυλακίζεται μετά από 2,5 χρόνια δημοσιογράφος του Al Jazeera
Ένα αιγυπτιακό δικαστήριο διέταξε την Πέμπτη την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου...
24.05.2019, 02:00
Ολλανδία-ευρωεκλογές exit polls: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος
Σύμφωνα με ένα έξιτ πολ της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση...
24.05.2019, 00:20

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.