Ανήσυχη η Ευρώπη μετά την εκτέλεση σιίτη κληρικού στη Σαουδική Αραβία

Αντιδράσεις και στην Ευρώπη προκαλεί η εκτέλεση του επιφανή σιίτη κληρικού Νιμρ αλ-Νιμρ στη σουνιτική Σαουδική Αραβία, εκτέλεση η οποία αναμένεται να επιδεινώσει το ήδη βαθύ σεκταριστικό ρήγμα που ταλανίζει τη Μέση Ανατολή.

Η θανάτωση του σεΐχη αλ-Νιμρ «εγείρει σοβαρές ανησυχίες» αναφορικά με «την ελευθερία έκφρασης» και τον σεβασμό των «βασικών» πολιτικών δικαιωμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η κ. Μογκερίνι επισημαίνει συγκεκριμένα πως η εκτέλεση του σιίτη κληρικού έχει τη «δυνατότητα» να επιδεινώσει περαιτέρω τις σεκταριστικές εκτάσεις «που ήδη προκαλούν τόσο μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «επικίνδυνων συνεπειών».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. καλεί το Ριάντ να «προαγάγει τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων». Ο αλ-Νιμρ ήταν ηγετική φυσιογνωμία στην εξέγερση της σιιτικής μειονότητας το 2011, με κεντρικό αίτημα τα ίσα δικαιώματα για τους σιίτες.

Ο αλ-Νιμρ ήταν ένας από 47 ανθρώπους που εκτελέστηκαν το πρωί του Σαββάτου στο σουνιτικό βασίλειο, στην μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση από το 1980, με την κ. Μογκερίνι να υπογραμμίζει την πάγια αντίθεση της Ε.Ε. στην θανατική ποινή, «υπό οιεσδήποτε συνθήκες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήλθε και η αντίδραση της Γερμανίας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για την εκτέλεση του σίιτη ιερωμένου και επαναλαμβάνει την θέση του Βερολίνου ήταν η θανατική ποινή είναι ένα απάνθρωπο είδος τιμωρίας.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ δυναμώνει το υπάρχον αίσθημα ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης, και εμβάθυνση του χάσματος στην περιοχή.
Πηγή: skai.gr