Κλείσιμο

Χερσαίες δυνάμεις 100.000 ανδρών κατά του ΙΚ ζητούν Μακέιν & Γκράχαμ

Την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων 100.000 στρατιωτών στη Συρία με τη συμμετοχή 10.000 Αμερικανών στρατιωτών, ζητούν οι γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τόσο ο πρόεδρος της σχετική επιτροπής της Γερουσίας, Μακέην όσο και ο Γκράχαμ που είναι μέλος της, έχουν επανειλημμένα ασκήσει δριμεία κριτική στη στρατηγική που ακολουθούν έως τώρα οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ΙΚ.

Οι δύο άνδρες χαρακτηρίζουν «ανεπιτυχείς» και «ατελέσφορους» τους βομβαρδισμούς από αέρος και προτείνουν την επέμβαση χερσαίων δυνάμεων από στρατιωτικές δυνάμεις των γύρω περιοχών με την συμμετοχή μερικών χιλιάδων αμερικανών.

«Νομίζω εκατό χιλιάδες άνδρες επαρκούν», εκτίμησε ο Μακέιν από τη Βαγδάτη. «Δεν θα είναι δύσκολο για την Αίγυπτο να βοηθήσει. Θα είναι ίσως πιο δύσκολο για τους Σαουδάραβες και τις μικρότερες χώρες» αλλά και η Τουρκία θα μπορούσε να συνδράμει, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Στην παρούσα φάση η Σαουδική Αραβία είναι εμπλέκεται ήδη στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη, η Αίγυπτος αντιμετωπίζει αποσταθεροποιημένη κατάσταση στο εσωτερικό και η Τουρκία φαίνεται να «ανησυχεί» περισσότερο για τους Κούρδους αντάρτες και λιγότερο για το Ισλαμικό Κράτος, εξηγούν οι αναλυτές.

Ο Γκράχαμ προτείνει την συμμετοχή τουλάχιστον 10.000 Αμερικανών, απλών στρατιωτών αλλά και ανδρών των ειδικών δυνάμεων, που θα ενισχύσουν με την τεχνογνωσία τους την αποτελεσματικότητα των χερσαίων δυνάμεων των γύρω κρατών. Με αυτό το ποσοστό της αμερικανικής συμμετοχής (10%) φαίνεται να συμφωνεί και ο Μακέιν.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από τους τελευταίους δύο πολέμους, σχολίασε ο Γκράχαμ, αναφερόμενος στον 14ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν και την 9ετή σύρραξη στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του οποίου σχηματίστηκε το Ισλαμικό Κράτος. 

«Αυτή τη φορά θα χρειαστεί ένας μεγάλος ‘τοπικός στρατός’ με κάποιες δυτικές ενισχήσεις», πρόσθεσε. «Άλλωστε πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα αραβικό τάγμα έκανε τακτικό ελιγμό στο πεδίο της μάχης;», αναρωτήθηκε ο αμερικανός γερουσιαστής.
Πηγή: Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο