Κλείσιμο

Yπουργός Ανάπτυξης Ρωσίας: Ο Turkish Stream στα αντίποινα κατά της Τουρκίας

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλουκάγιεφ δήλωσε ότι το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream εμπίπτει στους περιορισμούς που θα επιβάλει το Κρεμλίνο στην Άγκυρα. «Η εν λόγω επένδυση δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη, εντάσσεται στο πλαίσιο της επενδυτικής συνεργασίας με την Τουρκία, είναι ένα από τα σχέδια με τις καλύτερες προοπτικές και όπως κάθε άλλο επενδυτικό σχέδιο, εμπίπτει στο νομοθετικό καθεστώς των ειδικών οικονομικών μέτρων», σχολίασε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Προσέθεσε μάλιστα ότι οι περιορισμοί κατά της Άγκυρας ενδέχεται να συμπεριλάβουν και τον πρώτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, Ακούγιου, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή στην Μερσίνα. Η διμερής συμφωνία είχε υπογραφεί το 2010.  

Περαιτέρω ο Ρώσος υπουργός μίλησε και για περιορισμούς στην αεροπορική σύνδεση με την Τουρκία, οι οποίοι ενδέχεται να συμπεριλάβουν τακτικές αλλά και charter πτήσεις. 


«Τα αρμόδια τμήματα θα ετοιμάσουν μέσα στις επόμενες δύο – τρεις μέρες τις προτάσεις τους. Το Υπουργείο Μεταφορών θα καταθέσει επίσης προτάσεις. Όπως έχω πει στο παρελθόν, ο νόμος επιτρέπει τον περιορισμό στις αερομεταφορές και τη χρήση του εναέριου χώρου, κάτι που καθιστά πιθανό τον περιορισμό στις πτήσεις, τακτικές και charter», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Εξάλλου η Μόσχα θα διακόψει και τη σύσταση ενός Ρωσοτουρκικού επενδυτικού fund, όπως προσέθεσε ο Ουλουκάγιεφ. 

Οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού έρχονται σε συνέχεια των πρωινών ανακοινώσεων του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η Μόσχα θα προβεί σε μέτρα κατά της Τουρκίας ως απάντηση στην κατάρριψη του Su -24. Ζήτησε μάλιστα ο πρωθυπουργός από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει ταχύτατα, μέσα σε δύο ημέρες, μια σειρά τέτοιων οικονομικών μέτρων που θα αφορούν στο εμπόριο και τις επενδύσεις, την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό:

"Οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν", προειδοποίησε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε την αντίδραση του Κρεμλίνου ως "συναισθηματική" και "ακατάλληλη για πολιτικούς", σημειώνει το πρακτορείο. 

Πηγή: skai.gr