Κλείσιμο

Ερντογάν: Όλοι πρέπει να σέβονται το δικαίωμά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας

Μήνυμα προς τη Μόσχα ότι οι πάντες οφείλουν να σεβαστούν το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τα σύνορά και τα εδάφη της έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16, η οποία έχει προκαλέσει βαθύτατη κρίση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 έγινε σε πλήρη συμφωνία με τους κανόνες εμπλοκής που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, απαντώντας παράλληλα στη θέση της Μόσχας πως ο μαχητικό δεν παραβίασε ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο.

«Παρά όλες τις προειδοποιήσεις, έγινε εμπλοκή με ένα μαχητικό άγνωστης ταυτότητας εντός των κανόνων εμπλοκής. Το αεροσκάφος δυστυχώς επέμεινε στην παραβίαση, παρά το γεγονός ότι έλαβε 10 προειδοποιήσεις», είπε.

Υπογράμμισε δε με νόημα ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί η αερομαχία.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιθέσεις εναντίον Τουρκομάνων (Σύρων τουρκικής προέλευσης) στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους επιθέσεις.

«Έχουμε συγγενείς [...] που ζουν εκεί», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι στην περιοχή, η οποία τελευταία σφυροκοπείται από ρωσικά αεροσκάφη, δεν ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.


Πηγή: skai.gr