Η Βουλή του Ιράν υπερψήψισε την εφαρμογή της «πυρηνικής» συμφωνίας

Η βουλή του Ιράν υπερψήφισε, το πρωί της Δευτέρας, νομοσχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή μιας πυρηνικής συμφωνίας με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας IRNA – μία νίκη της κυβέρνησης επί των συντηρητικών πολέμιων της συμφωνίας.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 161 ψήφους υπέρ, 59 κατ΄και 13 αποχές.

Στις 14 Ιουλίου, το Ιράν και μια αντιπροσωπεία των «5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα Ρωσία και Γερμανία), είχαν έρθει σε συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών περιορισμών. Αν και πολλοί ήταν οι πολιτικοί που είχαν αντιταχθεί σε αυτή, η υπερψήφιση της Τρίτης ανοίγει πλέον τον δρόμο της εφαρμογής.

Στη συμφωνία προβλέπεται πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει ατομικά όπλα και θα περιορίσει την παραγωγή πλουτωνίου, ενώ όλες οι πυρηνικές του δραστηριότητες θα πρέπει να εξυπηρετούν «ειρηνικούς σκοπούς». Επιπλέον, ενισχύεται το καθεστώς των διεθνών επιθεωρήσεων καθ' όλη την διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας αλλά και μετά από αυτή αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα μπορεί να επιθεωρήσει τη λειτουργία των ιρανικών συσκευών φυγοκέντρησης για περίοδο είκοσι ετών και της παραγωγής συμπυκνωμένου ουρανίου (yellow cake) για περίοδο είκοσι πέντε ετών.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ξένοι επιθεωρητές των ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από αρμόδιο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας – όρος που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διαφωνιών μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας