Στα όριά τους οι Αρχές στο Μόναχο μετά τη μαζική είσοδο προσφύγων

Στα «όρια» των δυνατοτήτων τους για τη φιλοξενία προσφύγων βρίσκονται οι γερμανικές Αρχές στο Μόναχο, μετά την άφιξη πάνω από 12.000 αιτούντων άσυλο μόνο το Σάββατο, κι ενώ αύριο Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. για να οριστικοποιήσουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαμοιρασμού συνολικά 160.000 προσφύγων.

«Είχαμε συνολικά 12.200 πρόσφυγες το Σάββατο [...] Σήμερα αναμένουμε αρκετές εκατοντάδες. Με δεδομένο τον χθεσινό αριθμό, είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε φτάσει το ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας», δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Κυριακής εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Μονάχου. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών τοποθέτησε τον αριθμό των αφίξεων ακόμα πιο ψηλά σε 13.015.

Ο εκπρόσωπος στο Μόναχο τόνισε πως στόχος για σήμερα είναι να προωθηθούν σε άλλες περιοχές της Γερμανίας όσο το δυνατό περισσότεροι πρόσφυγες, ώστε να ανοίξουν θέσεις υποδοχής για τους νεοαφιχθέντες.

Η Γερμανία έχει γίνει προορισμός επιλογής για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη, πρωτίστως από τη Συρία, καθότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει διατάξει την αναστολή του Δουβλίνο ΙΙ για τις περιπτώσεις των Σύρων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φτάνουν σε γερμανικό έδαφος μπορούν να ζητήσουν άσυλο επί τόπου, αντί να επιστρέψουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, με το BBC να μεταδίδει πως μέσα σε 24 ώρες περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι διάβηκαν τα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας, παρά το γεγονός ότι οι ουγγρικές Αρχές έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων και ετοιμάζουν κινητά δικαστήρια για την επιβολή των πρόσφατα νομοθετημένων αυστηρών ποινών για παράτυπη είσοδο στη χώρα.

Η Γερμανία έχει ήδη υποδεχτεί περίπου 450.000 ανθρώπους το 2015 και αναμένει έως και 800.000 αιτήσεις για άσυλο.

Η πρωτοφανής έξοδος προς την Ευρώπη – όχι πάντα από τη ίδια Συρία – αλλά και από τα αχανή προσφυγικά στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο από την έναρξη του εμφυλίου το 2011, έχει προκαλέσει νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.

Το Σάββατο, ο αμφιλεγόμενος ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ουσιαστικά παρομοίωσε όλους τους πρόσφυγε που προέρχονται από τα στρατόπεδα με οικονομικούς μετανάστες, σημειώνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου και απλώς αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Μιλώντας στη γερμανική «Bild», πρότεινε ένα πακέτο βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη των κρατών που περιβάλλουν τη Συρία, ώστε να χαλαρώσει η έξοδος από τα στρατόπεδα.

Υπέρ του πακέτου στήριξης, αλλά όχι με το ίδιο επιχείρημα, τάχθηκε την Κυριακή και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνοντας στην «Tagesspiegel» πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει 1,5 δισεκ. ευρώ για να προσφέρει τροφή, στέγη και εκπαίδευση στους πρόσφυγες που παραμένουν στους καταυλισμούς.

Κάλεσε τις ΗΠΑ και τα κράτη του Περσικού Κόλπου να συνεισφέρουν ακόμα 1,5 δισεκ. ευρώ έκαστος.
Πηγή: skai.gr