Κλείσιμο

Βίζα για έξι μήνες ενέκρινε η Αγγλία στον αντιφρονούντα Ai Weiwei

Ο Ai Weiwei, γνωστός αντιφρονούντας κινέζος καλλιτέχνης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα διαμένει στην Αγγλία τελικώς κατάφερε να αποκτήσει από το Αγγλικό κράτος βίζα εξάμηνης διάρκειας παραμονής.

Αρχικά οι βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί να χορηγήσουν άδεια παραμονής στον κινέζο καλλιτέχνη ισχυριζόμενες πως δεν κατέστη δυνατό να προσκομίσει φάκελο καθαρού ποινικού μητρώου και εκκρεμούσαν εναντίον του σημαντικές κατηγορίες.

Σημειώνεται πως ο Ai Weiwei είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για τρεις μήνες το 2011 στην Κίνα, η οποία ήταν στα πλαίσια των μέτρων της κινεζικής κυβέρνησης για την καταστολή του ρεύματος των αντιφρονούντων.

Αργότερα η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την εταιρεία του καλλιτέχνη, για φοροδιαφυγή 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων, υπόθεση για την οποία ο δικηγόρος του καλλιτέχνη υποστηρίζει πως ουδέποτε οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες και δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σήμερα μετά από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης η Theresa May, Γενική Γραμματέας της υπηρεσίας παροχής βίζας έδωσε την απαραίτητη έγκριση για τη χορήγηση εξάμηνης άδειας παραμονής στον κινέζο καλλιτέχνη και τόνισε πως λυπούμαστε για την αναστάτωση που προκλήθηκε.
Πηγή: skai.gr