Το βόρειο τμήμα της αρχαίας Παλμύρας κατέλαβε το ΙΚ

Το βόρειο τμήμα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη σημερινή Συρία, έχουν καταλάβει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το ΙΚ προήλασε και πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της βόρειας Παλμύρας, εκτυλίσσονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Το τμήμα που κατέλαβε το ΙΚ είναι το σύγχρονο κομμάτι της πόλης. Τα περισσότερα από τα περίφημα αρχαία μνημεία βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα, περιλαμβανομένων των δρόμων που περιβάλλονται από υπέροχους ρωμαϊκούς κίονες και των διακοσμημένων τύμβων.

Η Παλμύρα ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μΧ και ήκμασε ως εμπορική πόλη. Φιλοξενεί σπουδαία κειμήλια του παγκόσμιου πολιτισμού, καθώς ήταν ένα σταυροδρόμι των πολιτισμών της αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης, της Περσίας και του Ισλάμ. Συγκαταλέγεται στα Μνημεία παγκόσμιας Κληρονομιάς στης UNESCO.

Το ΙΚ έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στα σωζόμενα τμήματα των αρχαίων πόλεων Νιμρούντ και Χάτρα στο γειτονικό Ιράκ, καταστρέφοντας αρχαία κτήρια, αγάλματα και τεχνουργήματα. Οι τζιχαντιστές καταδικάζουν ως ειδωλολατρία την προ-ισλαμική τέχνη, όμως έχουν λεηλατήσει χωρίς δισταγμό «φορητούς» θησαυρούς που έχουν βρει μπροστά τους.

Οι τζιχαντιστές έφτασαν στα περίχωρα της Παλμύρας μετά από μια αστραπιαία επέλαση έως το κοντινό χωριό Ταντμούρ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αντάρτες έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 49 αμάχους στο διάβα τους.

Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στο Λονδίνο, ενημερώνεται πρωτίστως από ακτιβιστές που βρίσκονται στη Συρία. Οι πληροφορίες του δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν.
Πηγή: skai.gr