Πάνω από 7.000 μετανάστες σώθηκαν στη Μεσόγειο από τη Μεγάλη Παρασκευή

Περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έχουν διασωθεί από τα νερά της Μεσογείου από τη Μεγάλη Παρασκευή, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανοιχτά της Ιταλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα που αναζητούν είτε μια καλύτερη τύχη είτε ασφάλεια στην Ευρώπη αυξάνονται.

Εξ αυτών, πάνω από 3.500 βρίσκονται ακόμα στα πλοία που τους περισυνέλεξαν και οδηγούνται στην Ιταλία, ενώ έχουν επίσης εντοπισθεί και 11 πτώματα, όπως δήλωσε η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. το 2014. Πολλοί εξ αυτών προήλθαν από τη Συρία ή άλλες εμπόλεμες ζώνες στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η Κομισιόν, με αρμοδιότητα του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, επεξεργάζεται μια νέα ατζέντα για το ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, υπό το φως των άνευ προηγουμένου ροών προς την Ευρώπη και την κλιμάκωση πολλών κρίσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή αρχίζει επαφές και με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών ή προσφύγων. Την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ κατά τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί σειρά αφρικανικών κρατών.
Πηγή: skai.gr