Σκληρή απάντηση στους ισλαμιστές ετοιμάζει η Κένυα, μετά τη σφαγή στη Γκαρίσα

Η Κένυα «θα αντιδράσει με τους πιο αυστηρούς δυνατούς τρόπους» στην επίθεση ισλαμιστών της αλ-Σαχάαμπ στην πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, διαμήνυσε σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενιάτα, τονίζοντας παράλληλα πως δεν θα επιτρέψει στους ισλαμιστές να εγκαθιδρύσουν χαλιφάτο στα κενυατικά εδάφη.

«Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία έως το τέλος», επισήμανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος ο κ. Κενιάτα. «Θέλω να ξέρετε πως οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούν τους εναπομείναντες συνεργούς [των δραστών], θα τους φέρουμε όλους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Προσέθεσε πως οι Αρχές «διώκουν ενεργά» και τον εγκέφαλο της επίθεσης, Μοχάμεντ Μοχάμουν (γνωστός και ως Νουλιαντίν Γκαμαντιέρε), πρώην δάσκαλο ισλαμικού σχολείου, ο οποίος έχει μάλιστα επικηρυχθεί για 220.000 δολάρια.

Έως τώρα έχουν συλληφθεί πέντε άνθρωποι που πιστεύεται πως συνδέονται με την επίθεση. Ένας πιάστηκε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης, ενώ άλλοι τρεις συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στη γειτονική Σομαλία. Τα τρία εν λόγω άτομα πιστεύεται πως είναι συνεργάτες του Γκαμαντιέρε.

Νωρίτερα πάντως, η αλ-Σαχάαμπ έστειλε σκληρή προειδοποίηση λέγοντας πως η επίθεση στη Γκαρίσα δεν ήταν παρά η πρώτη πράξη ενός «μεγάλου, φριχτού πολέμου», όπου τα «πρώτα θύματα θα είναι ο λαός της Κένυας».

«Καμία πρόληψη, κανένα μέτρο ασφαλείας δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας ή να αποτρέψει ένα νέο λουτρό αίματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία έχει ως βάση επιχειρήσεων τη Σομαλία συνδέεται με την αλ-Κάιντα.

Η έχθρα μεταξύ της οργάνωσης και του Ναϊρόμπι οφείλεται στο γεγονός ότι η κενυατική κυβέρνηση έχει στείλει στρατεύματα σε ειρηνευτικές αποστολές στη Σομαλία.

Τουλάχιστον 148 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη σφαγή στη Γκαρίσα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Οι ισλαμιστές δράστες φαίνεται πως στοχοποίησαν κυρίως χριστιανούς φοιτητές, τους οποίους εκτελούσαν αφού τους ρωτούσαν αν μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το Κοράνι.
Πηγή: skai.gr