Βενεζουέλα: Απειλή για τους Αμερικανούς πολίτες είναι η Ουάσιγκτον - όχι εμείς

O πρόεδρος της Βενεζουέλας, χαρακτήρισε την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών για κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της χώρας που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «το πλέον επιθετικό, άδικο και επιβλαβές πλήγμα που καταφέρθηκε εναντίον της Βενεζουέλας».

«Δεν έχετε το δικαίωμα να μας επιτίθεστε και να κηρύσσετε, ότι η Βενεζουέλα συνιστά μια απειλή για τους πολίτες των ΗΠΑ, απειλή για τον αμερικανικό λαό είστε εσείς» επισήμανε ο ηγέτης της χώρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ενώ διευκρίνισε, ότι θα ζητήσει σήμερα από την εθνοσυνέλευση να του εκχωρήσει ειδικές αρμοδιότητες προκειμένου να αντιδράσει στην «επίθεση των ιμπεριαλιστών».

Κούβα: Αυθαίρετη και επιθετική η απόφαση Ομπάμα

Από την πλευρά της η Κούβα χαρακτήρισε σήμερα «αυθαίρετη και επιθετική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επιβάλει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων της Βενεζουέλας τους οποίους κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση, τον Δεκέμβριο, να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον κουβανικό τύπο, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο, συνεχάρη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, για το «γενναίο και τον ευφυή του λόγο ενώπιον των βίαιων σχεδίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ».

«Η Κούβα επαναλαμβάνει την άνευ όρων υποστήριξή της, όπως επίσης και εκείνη των πολιτών μας, στην Μπολιβαριανή επανάσταση, στη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και στον αδελφό και ηρωικό λαό της Βενεζουέλας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Η σοβαρότητα αυτής της απόφασης έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής» προσέθεσε η κυβέρνηση, την ώρα που οι πρόεδροι της Βολιβίας, Έβο Μοράλες και του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο Καράκας.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο