Η Αίγυπτος «έχει δικαίωμα να απαντήσει» στους αποκεφαλισμούς του ΙΚ

Μήνυμα πως η Αίγυπτος έχει «το δικαίωμα να απαντήσει» για την εκτέλεση 21 Αιγύπτιων χριστιανών, οι οποίοι φαίνεται πως αποκεφαλίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη, έστειλε ο αΑγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο κ. αλ-Σίσι δεν αποσαφήνισε τους τρόπους με τους οποίους το Κάιρο προτίθεται να αντιδράσει, όμως σημείωσε, ότι η Αίγυπτος θα επιλέξει «τα απαραίτητα μέσα και τη χρονική στιγμή για να εκδικηθεί για τις αποτρόπαιες δολοφονίες».

Η κυβέρνηση κήρυξε 7ήμερο εθνικό πένθος. Συγγενείς των θυμάτων είχαν απευθύνει έκκληση στην αιγυπτιακή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωσή των αιχμαλώτων.

Τη φριχτή πράξη των τζιχαντιστών καταδίκασε και η διεθνής κοινότητα, με το Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για «αποτρόπαια και άνανδρη δολοφονία».

«Η απρόκλητη δολοφονία αθώων είναι η πιο πρόσφατη από τις πολλές μοχθηρές πράξεις που διαπράττονται από τρομοκράτες που συνδέονται με το ΙΚ κατά ανθρώπων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας δεκάδων Αιγυπτίων στρατιωτών στο Σινά και η οποία ωθεί την περαιτέρω την συσπείρωση της διεθνούς κοινότητας κατά του ΙΚ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. Οι Κοπτική Εκκλησία εξέφρασε την πεποίθησή της πως η Αίγυπτος θα ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Το βίντεο με την αποτρόπαια εκτέλεση των 21 κοπτών χριστιανών αναρτήθηκε στο Twitter, σε λογαριασμό ιστοσελίδας που υποστηρίζει το ΙΚ. Μαχητές της οργάνωσης ντυμένοι στα μαύρα βαδίζουν πλάι στους αιχμαλώτους, που φορούν πορτοκαλί ενδυμασίες κρατουμένων. Οι Αιγύπτιοι φαίνεται ότι οδηγούνται σε μία παραλία, όπου μέλη του ΙΚ τους αποκεφαλίζουν.

Σε μια λεζάντα που εμφανίζεται στο βίντεο αναφέρεται: «Οι άνθρωποι του σταυρού, οι οπαδοί της εχθρού αιγυπτιακής εκκλησίας», ενώ ένας από τους μαχητές του ΙΚ λέει «Ασφάλεια για εσάς τους σταυροφόρους είναι κάτι για το οποίο μπορείτε μόνο να εύχεστε».

Όλα τα θύματα είναι εργάτες, οι οποίοι απήχθησαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο στην πόλη της Σίρτης, στην ανατολική Λιβύη, η οποία έχει περιέλθει τα χέρια ισλαμιστών ανταρτών.
Πηγή: skai.gr