WP: Για το καλό της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία

«Για το καλό της Ευρώπης, η Ελλάδα χρειάζεται ένα «new deal», μία νέα συμφωνία, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην Ουάσιγκτον Ποστ.

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα «πρόκειται για μία ευκαιρία της Ευρώπης» να βγει από την «καταστροφική λιτότητα η οποία βύθισε τον Νότο στην ύφεση και τον Βορρά στον αποπληθωρισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ένα "new deal" όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», υποστηρίζει η Katrina van den Heuvel.

Η van den Heuvel κρίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί και αν και είναι 11 δισεκατομμύρια λιγότερο από ότι ήταν πριν από τρία χρόνια, «σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, το χρέος αυξήθηκε από το 146% το 2010 στο 175%, καθώς η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει».

Αναφερόμενη και στους λαούς της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που «επίσης βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους».

Στην Ισπανία, η λιτότητα εκτίναξε την ανεργία στο 23% και στο 51% για τους νέους κάτω των 25 ετών, ενώ το χρέος αναρριχήθηκε στο 100% σχεδόν του ΑΕΠ. Το ιταλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 116% στο 133% σε σχέση με το ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια παρά τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ η λιτότητα οδήγησε τη νεανική ανεργία στο 44%.

Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει την μετάδοση της κρίσης όχι οικονομική, αλλά πολιτική υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos «προσφέρουν μια διέξοδο στην Ευρώπη. Εάν αποτύχουν, η μετάδοση θα μπορούσε να λάβει πολύ πιο φρικτές μορφές. Τα ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία είναι εχθρικά προς το ευρώ. Στη Γαλλία το ακροδεξιό Front National κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις πρόσφατες ευρωεκλογές, υποσχόμενο την επιστροφή στο φράγκο».

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, η αρθρογράφος επιμένει ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει εκτιμώντας πως η κυβέρνηση Ομπάμα «μπορεί να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο ΔΝΤ για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας».

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ