Ολάντ: Εμείς θα νικήσουμε, τίποτε δεν μπορεί να μας διαιρέσει (upd)

Δείτε ΕΔΩ στιγμιότυπα από την τραγωδία

«Εμείς θα νικήσουμε, τίποτα δεν μπορεί να μας διαιρέσει, τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει», ήταν το μήνυμα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που πραγματοποίησε, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους.

Τόνισε πως «το μεγαλύτερο όπλο» του γαλλικού λαού έναντι των τρομοκρατών είναι «η ενότητα», και σημείωσε πως η Γαλλία πάντοτε καταφέρνει να ξεπεράσει τις επιθέσεις που που είχαν ως στόχο τις σημαντικότερες αξίες της.

«Η ελευθερία πάντοτε θα είναι δυνατότερη από τη βαρβαρότητα», συνέχισε ο κ. Ολάντ. «Θα νικήσουμε. Τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει να απαρνηθούμε την αποφασιστικότητά μας», συμπλήρωσε.

Η Γαλλία έχει κηρύξει την Πέμπτη μέρα εθνικού πένθους.

Στο πολιτικό μέτωπο, την Πέμπτη ο κ. Ολάντ θα υποδεχτεί τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ και στη συνέχεια θα έχει επαφές με τους προέδρους της άνω και της κάτω Βουλής. Την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης ενιαίου πολιτικού μετώπου, θα συναντηθεί με την Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, τον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού και τον επικεφαλής της Αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

Δώδεκα άνθρωποι
έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, μεταξύ αυτών επιφανείς σκιτσογράφοι, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού και δυο αστυνομικοί που φρουρούσαν τα γραφεία-στόχο. Έντεκα είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι δυο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Charlie Hebdo έχει εκδώσει σειρά σχεδίων που διακωμωδούν τον προφήτη Μωάμεθ και τον τζιχαντισμό. Φεύγοντας, οι δράστες κινηματογραφήθηκαν να φωνάζουν: «εκδικηθήκαμε τον προφήτη». Το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία για τον εντοπισμό των δυο δραστών του μακελειού και του συνεργού τους, που οδηγούσε το όχημα διαφυγής.

Η Αστυνομία έχει εντοπίσει το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες προκειμένου να απομακρυνθούν από τα γραφείο του Charlie Hebdo στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εκεί, οι τρομοκράτες επέταξαν δεύτερο αυτοκίνητο, απωθώντας με τη βία τον οδηγό.

Μαζική ήταν λαϊκή καταδίκη της επίθεσης, με δεκάδες χιλιάδες απλούς ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους του Παρισιού, του Βερολίνου και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων για να πουν στους τρομοκράτες πως δεν τρομοκρατούνται.

Διεθνής κατακραυγή

Τον αποτροπιασμό τους και την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία και το γαλλικό λαό έχει εκφράσει πληθώρα ηγετών ανά τον κόσμο, με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για μια «σατανική» επίθεση και να ζητά από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βοηθήσουν τους γάλλους ομολόγους τους για τον εντοπισμό των δραστών.

Αλληλέγγυα προς τη Γαλλία είναι και η Ελλάδα.

Μηνύματα στήριξης έστειλε και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζοντας την επίθεση κατά της ευρωπαϊκής και πανανθρώπινης αρχής της ελευθερίας του λόγου.

Σε καταδίκη προέβησαν ο Αραβικός Σύνδεσμος και ισλαμικά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, με τούρκους υπουργούς ωστόσο να σχολιάζουν επίσης πως η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει και πρόβλημα «ισλαμοφοβίας».
Πηγή: skai.gr