Κλείσιμο

«Εκτός» οι εισαγγελείς για έρευνα διαφθοράς στον κύκλο του Ερντογάν

Το κορυφαίο δικαστικό σώμα της Τουρκίας (HSYK) προχώρησε στην αναστολή των καθηκόντων τεσσάρων εισαγγελέων που είχαν διεξαγάγει έρευνες για διαφθορά στο στενό περιβάλλον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ζεκερίγια Οζ, πρώην αναπληρωτής προϊστάμενος της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, και άλλοι τρεις εισαγγελείς που εργάσθηκαν στην έρευνα, είχαν παραμερισθεί από την υπόθεση μερικές εβδομάδες μετά τις αστυνομικές επιδρομές, στη διάρκεια των οποίων είχαν τεθεί υπό κράτηση δεκάδες πρόσωπα, περιλαμβανομένων των παιδιών πρώην υπουργών. Οι νέοι εισαγγελείς που διορίσθηκαν μετά τον παραμερισμό τους, απέσυραν, τον Οκτώβριο, τις κατηγορίες.

Τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας (περίσυ το Δεκέμβριο) ακολούθησαν παραιτήσεις τριών υπουργών, εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό από τον ίδιο τον Ερντογάν και μεταθέσεις χιλιάδων αστυνομικών και εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων.

Ο Ερντογάν είχε τότε παρουσιάσει το σκάνδαλο διαφθοράς ως μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην σύμμαχό του, ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν.

Τον Ιούλιο, το HSYK άρχισε μια έρευνα γύρω από τη δουλειά των τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι έκαναν πολιτικά σχόλια στο Twitter και έθεσαν υπό κράτηση υπόπτους χωρίς να έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τέσσερις εισαγγελείς θα παραμείνουν εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. 

Υπό κράτηση δημοσιογράφος για σχόλιά της στο Twitter

Λίγες ώρες νωρίτερα, η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία για σχόλια της στο Twitter αναφορικά με το σκάνδαλο διαφθοράς.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην κατοικία της.

«Μην ξεχνάτε το όνομα του εισαγγελέα που απέρριψε την υπόθεση της 17ης Δεκεμβρίου», έγραψε η Σεντέφ Καμπάς στο Twitter, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο επισυνάπτοντας το όνομά του και μία φωτογραφία του. Ωστόσο οι καταχωρίσεις της δεν υπάρχουν πλέον σήμερα στο Twitter και δεν μπορούν να επαληθευθούν.

Η σύλληψή της δημιούργησε ανησυχίες μεταξύ των αντιπάλων του Ερντογάν που τον κατηγορούν ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και δεν ανέχεται τη διαφωνία.

Η αντίδραση του τούρκου ηγέτη στην έρευνα για διαφθορά στο στενό του περιβάλλον –ενίσχυση του ελέγχου του Ίντερνετ, απαγόρευση για δύο εβδομάδες του Twitter και εκκαθαρίσεις στον κρατικό μηχανισμό– είχε προκαλέσει εξ αρχής πάμπολλες διεθνείς επικρίσεις.

Ο Ερντογάν άσκησε επίσης πίεση για να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, με την οποία το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) - σώμα υπεύθυνο για διορισμούς, μεταθέσεις, παύσεις και προαγωγές των κορυφαίων δικαστών της χώρας - τίθεται υπό τον έλεγχο του υπουργού Δικαιοσύνης.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο/Reuters