Συγκλονιστικό βίντεο με το θάνατο του νεαρού μαύρου στο Μιζούρι

Συγκλονιστικό βίντεο που δείχνει καρέ-καρέ το θάνατο του 25χρονου αφροαμερικανού Κατζίμ Πάουελ από δύο λευκούς αστυνομικούς στην περιοχή του Φέργκιουσον των ΗΠΑ, μόλις 6 χιλιόμετρα από το σημείο όπου έπεσε νεκρός ο 18χρονος Μάικλ Μπράουν από πυρά αστυνομικού, έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς να πυροβολούν 12 φορές κατά του Πάουελ μόλις 15 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που φτάνουν στο σημείο.

Πριν την άφιξη των αστυνομικών, ο Πάουελ φαίνεται να βαδίζει εκνευρισμένος, κρατώντας ένα μαχαίρι. Όταν φτάνει το περιπολικό, φωνάζει στους αστυνομικούς «πυροβολήστε με». Καθώς τους πλησιάζει, χωρίς όμως να είναι φανερό αν θέλει να τους επιτεθεί, οι δύο αστυνομικοί αρχίζουν να πυροβολούν.

Τα πυρά συνεχίζονται ακόμα και αφότου ο νεαρός μαύρος έχει σωριαστεί στο έδαφος.



Σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά το περιστατικό, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Σέιντ Λούις εξήγησε πως οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ καθώς το θύμα «φερόταν αλλοπρόσαλλα» και καθότι ανησύχησαν για την ασφάλειά τους.

Λίγη ώρα πριν το θάνατό του, ο Πάουελ είχε ληστέψει ένα κατάστημα, με «λεία» δύο αναψυκτικά και λίγα ντόνατ.

Το περιστατικό κινηματογραφήθηκε από έναν πολίτη με κινητό τηλέφωνο.

Το βίντεο, σε συνδυασμό με το θάνατο του Μπράουν, φέρνει στο προσκήνιο την ευκολία με την οποία μερικές φορές η Αστυνομία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα βία στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, γεννά ερωτηματικά για τυχόν ρατσιστικά κριτήρια στις ενέργειες των αστυνομικών.

Πάνω από το 50% του πληθυσμού του Φέργκιουσον, στα περίχωρα του Σέιντ Λούις στο Μιζούρι, είναι μαύροι.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ