Κλείσιμο

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταγγέλλει τα "εγκλήματα πολέμου" του Ισραήλ στη Γάζα

Τη διάπραξη «εγκλημάτων πολέμου» εκ μέρους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε την Τρίτη ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), καλώντας για τη διεξαγωγή μιας συνόδου δωρητών με στόχο να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση των παλαιστινιακών εδαφών που έχουν καταστραφεί έπειτα από ένα μήνα πολέμου.

Στο πλαίσιο μιας συνόδου στη Σαουδική Αραβία, της δεύτερης σε επίπεδο υπουργών του ΟΙΣ με αντικείμενο τη Γάζα από τη 10η Ιουλίου, ο Οργανισμός κατήγγειλε «με τον πλέον απερίφραστο τρόπο το Ισραήλ, τη δύναμη κατοχής, για εγκλήματα πολέμου που δε σταματά να διαπράττει στα παλαιστινιακά εδάφη».

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να αναλάβει τη νόμιμη και πολιτική ευθύνη των εγκλημάτων πολέμου που είναι απαράγραπτα» προσθέτει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Ο Οργανισμός κάλεσε επιπλέον για τη διεξαγωγή μια συνόδου δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιές ύψους 4 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Οικονομίας.

Η Αίγυπτος έχει προτείνει να αναλάβει τη διοργάνωση μιας διάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας ανέφερε σήμερα ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ο ΟΙΣ συνεχάρη την παροχή ιατρικής βοήθειας εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας που ανήλθε σε σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, επέκρινε με σφοδρότητα το Ισραήλ, τονίζοντας ότι το εβραϊκό Κράτος πρέπει «να συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για την επιβίωσή του».
Πηγή: skai.gr