Ορμπάν: Θέλω να εγκαταλείψει η Ουγγαρία τη φιλελεύθερη δημοκρατία

Τη βούλησή του να εγκαταλείψει τη «φιλελεύθερη δημοκρατία» και να δημιουργήσει ένα «μη φιλελεύθερο κράτος» εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, αναφέροντας τη Ρωσία και την Τουρκία ως παραδείγματα προς μίμηση.

Τόνισε πάντως πως η «μη φιλελεύθερη δημοκρατία» που προτείνει δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τις «θεμελιώδεις αρχές» του φιλελευθερισμού, όπως η «ελευθερία».

Σύμφωνα με τον κ. Ομπάν, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, κατέδειξε πως «οι φιλελεύθερες δημοκρατίες δεν μπορούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αντίθετα, εξήρε τα παραδείγματα «πετυχημένων εθνών», όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα, σημειώνοντας πως «κανένα εξ αυτών δεν είναι φιλελεύθερο», ενώ μάλιστα «κάποια δεν είναι καν δημοκρατίες».

Αναφερόμενος δε στα πιθανά εμπόδια που θα μπορούσαν να προκύψουν λόγω του ότι η Ουγγαρία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., ο κ. Ορμπάν δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, «Δεν νομίζω πως η θέση μας ως μέλος της Ε.Ε. μας εμποδίζει από το να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος, που θα βασίζεται σε εθνικά θεμέλια», σημείωσε.

Τα επίμαχα σχόλια έγιναν στις 26 Ιουλίου σε ηγέτες της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία. Το βίντεο έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της ουγγρικής κυβέρνησης.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ