Κλείσιμο

Κυρώσεις «τρίτου βαθμού» εξέτασε, αλλά δεν αποφάσισε, η ΕΕ για τη Ρωσία

Χωρίς οριστικές αποφάσεις για βαρύτατες κυρώσεις «τρίτου επιπέδου» σε βάρος της Ρωσίας ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις των πρεσβευτών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις πληροφορίες ωστόσο να δείχνουν πως η Ε.Ε. εξετάζει πλέον σκληρότερες οικονομικές ποινές κατά της Μόσχας.

Οι πρεσβευτές εξέτασαν μέτρα όπως τον περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές κεφαλαιακές αγορές, κυρώσεις για τις κρίσιμες βιομηχανίες άμυνας και ενέργειας, αλλά και κυρώσεις για το εμπόριο των αποκαλούμενων αγαθών «διπλής χρήσης» (πολιτικής και στρατιωτικής).

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και αύριο Παρασκευή.

Ωστόσο, οι πρεσβευτές συμφώνησαν να εντάξουν στη λίστα των κυρώσεων ακόμα 15 πρόσωπα και 18 οντότητες. Οι νέοι στόχοι, που θα υποστούν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε., θεωρούνται «υπεύθυνοι για ενέργειες εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας.

Πλέον, στο λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων βρίσκονται 87 πρόσωπα και 20 οντότητες.

Τα ονόματα των νέων στόχων δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί.

Οι κινήσεις της ενωμένης Ευρώπης έρχονται εν μέσω πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να παραιτείται νωρίτερα την Πέμπτη, μετά την απόφαση δύο συμπολιτευόμενων κομμάτων να αποσυρθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η απόφαση των πρεσβευτών ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ