Μόσχα: Θα αντιδράσουμε σε ενίσχυση του NATO στα σύνορά μας

Σαφή προειδοποίηση προς το NATO πως η Ρωσία θα εκλάβει κάθε νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά της ως «επίδειξη εχθρικών προθέσεων» έστειλε τη Δευτέρα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτοφ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Interfax.

«Θα ήταν δύσκολο να δούμε περαιτέρω τοποθετήσεις σημαντικών NATOϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην κεντροανατολική Ευρώπη, ακόμα και αν εναλλάσσονται, ως οτιδήποτε άλλο παρά μία ξεκάθαρη παραβίαση της Ιδρυτικής Πράξης του 1997», συμπλήρωσε ο κ. Τίτοφ.

Υπογράμμισε πως σε αυτή την περίπτωση η Μόσχα «θα υποχρεωθεί να λάβει όλα τα απαραίτητα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλειά της».

Η Ιδρυτική Πράξη του 1997, η οποία διέπει τις σχέσεις Ρωσίας-NATO, προβλέπει πως οι δύο πλευρές «δεν θεωρούνται αντίπαλοι», με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης με βάση τη «συνεργασία».

Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα αποσυρθεί από την Ιδρυτική Πράξη εάν υπάρξουν μεγάλες τοποθετήσεις NATOϊκών δυνάμεων στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Το μήνυμα του κ. Τίτοφ έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε την πρόθεσή του να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια προκειμένου να υποστηριχθούν και να εκπαιδευθούν οι δυνάμεις των ανατολικοευρωπαϊκών Συμμαχικών κρατών.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε πως θα επαναξιολογήσει την τοποθέτηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εν μέσω των ανησυχιών των ανατολικο-ευρωπαίων Συμμάχων πως η κρίση στην Ουκρανία καταδεικνύει ρωσική επεκτατικότητα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ