Σειρά μέτρων λιτότητας ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Πορτογαλία

Σειρά μέτρων λιτότητας που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014 ακύρωσε την Παρασκευή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας, δύο εβδομάδες μετά την έξοδο της Λισαβόνας από το Μνημόνιο.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε τα τρία από τα τέσσερα μέτρα εναντίον των οποίων είχε προσφύγει η κεντροαριστερή και αριστερή αντιπολίτευση.

Ένα από τα τρία μέτρα που απορρίφθηκαν αφορούσε μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα επιβάλλονταν σε όσους έχουν αποδοχές υψηλότερες από 675 ευρώ. Ωστόσο, η εν λόγω απόφαση δε θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ζουακίμ Σόουζα Ριμπέιρου.

Οι δικαστές απέρριψαν επίσης μέτρο που προέβλεπε κρατήσεις 6% και 5% επί των επιδομάτων ανεργίας και ασθενείας αντίστοιχα, και ένα μέτρο που αφορούσε την επιβολή όρων για τη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.

Στον αντίποδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο πάντως δεν ακύρωσε μέτρο το οποίο προέβλεπε την επιβολή μείωσης των επικουρικών συντάξεων για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα.

Παρά την επίσημη έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο στις 17 Μαΐου, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας που εφαρμόζει.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο