Αποπομπή του ουκρανού υπουργού Άμυνας μετά την κριτική για Κριμαία

Την αποπομπή του μεταβατικού υπουργού Άμυνας Ίγκορ Τενιούκ ενέκρινε την Τρίτη, σε δεύτερη ψηφοφορία, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αφότου αρχικά είχε αρνηθεί να κάνει δεκτή την παραίτησή του, με αφορμή τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για τους χειρισμούς του Κιέβου κατά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αντικαταστάτης του κ. Τενιούκ εξελέγη, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, ο αντιστράτηγος Μιχαΐλο Κόβαλ, επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ο κ. Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Απευθυνόμενος στη Βουλή πριν την αποπομπή του, ο κ. Τενιούκ απέρριψε την κριτική που έχει ασκηθεί εναντίον του.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται την Τρίτη η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά υπό τον απόλυτο έλεγχο ρωσικών δυνάμεων.

Πριν την αποπομπή του, ο κ. Τενιούκ δήλωσε πως το Κίεβο έχει λάβει αιτήματα απομάκρυνσης από περίπου 6.500 στρατιώτες και συγγενείς τους, σε σύνολο περίπου 18.800 ατόμων, γεγονός που σημαίνει πως ως τώρα το 66% περίπου των ουκρανικών δυνάμεων στη χερσόνησο είναι διατεθειμένο να μείνει στην περιοχή, παρά την απορρόφησή της από τη Μόσχα.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ