Τις εξουσίες «στα χέρια τους» παίρνουν οι εκπρόσωποι της ανατολικής Ουκρανίας

Φουντώνουν τα σενάρια διάσπασης της Ουκρανίας, μετά την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίεβο και να μεταβεί στο Χάρκοβο, κι ενώ διαδηλωτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο.

Πριν από λίγη ώρα, εκπρόσωποι των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας, που συνεδριάζουν στο Χάρκοβο, αμφισβήτησαν ευθέως την εξουσία του εθνικού κοινοβουλίου στο Κίεβο, διαμηνύοντας πως παίρνουν «όλες τις εξουσίες στα χέρια τους» έως ότου να υπάρχουν «εγγυήσεις» για τη συνταγματική τάξη στην πρωτεύουσα.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται ενώ ρωσόφωνα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς εξετάζει την ανεξαρτητοποίηση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας και το σχηματισμό ανεξάρτητης κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την προστασία της Ρωσίας.

Το Χάρκοβο ήταν η πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας έως το 1939, και βρίσκεται στην κυρίως ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, που αποτελεί και την εκλογική βάση του κ. Γιανούκοβιτς.

Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, το προεδρικό μέγαρο βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των διαδηλωτών, με την Αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν πρακτικά εξαφανιστεί από τους δρόμους της πόλης, όπου πλέον κυριαρχούν οι αντικυβερνητικοί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στέκεται «στο πλευρό» των πολιτών, επιθυμεί «γρήγορες αλλαγές» και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν με τις Αρχές ώστε να αποφευχθούν οι ταραχές και οι καταστροφές.

Παράλληλα, ελεύθερη αφέθηκε η πρώην πρωθυπουργός και κύρια αντίπαλος του κ. Γιανούκοβιτς Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ σύμμαχοί της εξελέγησαν στην προεδρία της Βουλής και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Την άμεση παραίτηση Γιανούκοβιτς και εκλογές έως τις 25 Μαΐου ζήτησε ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, ανατρέποντας ουσιαστικά τη συμφωνία της Παρασκευής, η οποία προέβλεπε προεδρικές εκλογές έως το Δεκέμβριο του 2014.

Σε κάθε περίπτωση, άγνωστο παραμένει αν ο κ. Γιανούκοβιτς θα μπορέσει να επιστρέψει στο Κίεβο, δεδομένου ότι το κέντρο εξουσίας έχει καταληφθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαφανιστεί.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ