Συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - αρνητικές αντιδράσεις από το Ισραήλ (video)

Ως σημαντικό πρώτο βήμα προς μια συνολική επίλυση του θέματος που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη μεταβατική συμφωνία του Ιράν με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις που επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Γενεύη της Ελβετίας.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν σε αντάλλαγμα ελαφρύνσεις στις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Τεχεράνης.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ωστόσο ότι "τεράστια προσκόμματα" παραμένουν στο θέμα αυτό και κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να μην υιοθετήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Τόνισε ότι αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του κατά την εξάμηνη περίοδο, "οι ΗΠΑ θα αναστείλουν τα μέτρα χαλάρωσης επί των κυρώσεων και θα αυξήσουν την πίεση".

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συσκευές φυγοκέντρησης επόμενης γενιάς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής και ότι βασικοί περιορισμοί "φράσσουν την πιο προφανή πορεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την κατασκευή ατομικής βόμβας".

Την ικανοποίησή της για την συμφωνία εξέφρασε από την πλευρά της η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, που όπως είπε, αποτέλεσε προϊόν εντατικών και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων.

Oι δηλώσεις Ομπάμα:



Η συμφωνία θα ανοίξει νέους ορίζοντες είπε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ενώ ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν απεμπολεί τα νόμιμα δικαιώματά της στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας, κάτι που αναγνώρισε στις δηλώσεις του και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπό τον όρο "της ειρηνικής χρήσης και της αμοιβαίας συμφωνίας" των κρατών της Δύσης.

Ο κ. Κέρι υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα, αλλά προσφέρει διέξοδο επίλυσης.

Τονισε οτι η συμφωνία θα κάνει "τον κόσμο πιο ασφαλή, το Ισραήλ και τους εταίρους μας στην περιοχή πιο ασφαλείς".

Αρνητικές αντιδράσεις από το Ισραήλ


Σε λίγη ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ για να αντιδράσει επισήμως στη συμφωνία. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη της χώρας, αντέδρασαν ιδιαίτερα αρνητικά, κάνοντας λόγο για «πολύ κακή συμφωνία» και για «ημίμετρα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΙ, ΑΜΠΕ