Κλείσιμο

Aυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των νεκρών στην Αίγυπτο - φόβοι για νέα επεισόδια

Πάνω από 525 είναι οι νεκροί και 3.572 οι τραυματίες από την αιματοχυσία που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Αίγυπτο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας. Μεταξύ αυτών είναι 421 άμαχοι και 43 αστυνομικοί. 

Η χθεσινή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέα επεισόδια σήμερα, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέα πορεία στο Κάιρο.

"Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους", αναφέρει σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση. Όπως ανακοίνωσε, στόχος της είναι να ανατρέψει το "στρατιωτικό πραξικόπημα".

"Θα παραμείνουμε πάντα ειρηνικοί. Παραμένουμε ισχυροί, αποφασισμένοι και αμετακίνητοι", έγραψε πάντως στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ.

Tο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε πως τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Το πρωί, το τέμενος Ραμπάα, επίκεντρο της αμφισβήτησης και γενικό επιτελείο των τελευταίων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί από τις αρχές, ήταν καμένο σε μεγάλο μέρος του, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 άτομα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το αιματοκύλισμα οδήγησε το μεταβατικό πρόεδρο Αντλί Μανσούρ να διατάξει την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Αίγυπτο για έναν μήνα, ενώ παράλληλα τέθηκε σε εφαρμογή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00 το απόγευμα έως τις 6:00 το πρωί στο Κάιρο και 10 επαρχίες. Όπως διεμήνυσε το υπουργικό συμβούλιο, όποιος εντοπισθεί να παραβιάζει την απαγόρευση θα φυλακίζεται.

Οι αντιδράσεις της Δύσης

Ο Λευκός Οίκος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Κριτική και από τον Τζον Κέρι, που δήλωσε ότι το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο είναι αντίθετο με τις φιλοδοξίες του λαού.

Στο Παρίσι, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα "να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος" στην Αίγυπτο.

Εξάλλου ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του μεταφερθεί η "βαθιά ανησυχία" της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν "με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση".

Σε καταδίκη των βίαιων επεισοδίων προχώρησαν επίσης Γερμανία, Ιταλία και Ιράν, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Oι αντιδράσεις των μουσουλμανικών κρατών

Tη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα γεγονότα καταδίκασε επίσης ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς την καταστολή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση των διαδηλώσεων υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μόρσι που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

"Είναι λυπηρό που πολιτικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις επιμένουν στην ρητορική της βίας και της υπονόμευσης του δημόσιου συμφέροντος", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΑΕ που μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ανάλογη ήταν η στάση και του Μπαχρέιν που δήλωσε ότι "τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν στην Αίγυπτο για την αποκατάσταση της τάξης ανταποκρίνονται στο αίτημα των πολιτών να έχει το κράτος το δικαίωμα προστασίας τους".

Η άνοδος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο από το 2011 προκάλεσε ανησυχία στα περισσότερα αραβικά κράτη του Κόλπου, μεταξύ τους και στα ΗΑΕ. Λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Μόρσι τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ πρόσφεραν τρία δισεκατομμύρια δολάρια ως ενίσχυση στην αιγυπτιακή οικονομία.

Τα επεισόδια καταδίκασε πάντως το Κατάρ, που υποστήριξε την κυβέρνηση Μόρσι, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στην Αίγυπτο, ενώ η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει την παροχή βοήθειας προς το Κάιρο.
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ