Κλείσιμο

Άρση της απαγόρευσης δραστηριοτήτων στην Κεσόνγκ ανακοίνωσε η Β. Κορέα

Την άρση της απαγόρευσης δραστηριοτήτων στη βιομηχανική ζώνη της Κεσόνγκ ανακοίνωσε την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα, αναβιώνοντας ελπίδες για επαναλειτουργία ενός εκ των ελάχιστων εναπομεινάντων συμβόλων συνεργασίας μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στις 14 Αυγούστου, προκειμένου να επιδιώξουν την επίσημη συμφωνία που θα επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Κεσόνγκ. Σημειώνεται πως οι έξι προηγούμενοι κύκλοι διαπραγματεύσεων αναφορικά με το μέλλον της ζώνης αποδείχθηκαν άκαρποι.

Η Κεσόνγκ βρίσκεται σε βορειοκορεατικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα. Συνδυάζει την τεχνογνωσία και κεφαλαιακή δύναμη των νοτιοκορεάτικων επιχειρήσεων με το φθηνό εργατικό δυναμικό του Βορρά.

Ωστόσο, οι βιομηχανικές δραστηριότητες διακόπηκαν τον Απρίλιο, όταν, εν μέσω έντονης διπλωματικής διένεξης μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της διεθνούς κοινότητας, η Βόρεια Κορέα απέσυρε τους 53.000 εργάτες της και απαγόρευσε την είσοδο στο νοτιοκορεατικό διευθυντικό προσωπικό των εργοστασίων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ