Κλείσιμο

Κορέα: Συνομιλίες για την επαναλειτουργία της Κάεσονγκ

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν την Τετάρτη, συνομιλίες για την επαναλειτουργία της κοινής βιομηχανικής ζώνης στο έδαφος της Βόρειας Κορέας, που μονομερώς είχε κλείσει η Πιονγκγιάνγκ τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Η νοτιοκορεάτικη αντιπροσωπεία ταξίδεψε στη Βόρεια Κορέα για να προσπαθήσει να επιτύχει την επανεκκίνηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Κάεσονγκ, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Βόρειας Κορέας, αλλά και για πολλές εταιρείες της Νότιας Κορέας, που έχουν χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το κλείσιμο της μονάδας.

«Εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συνάντηση θα αποκαταστήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την καλύτερη συνεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νότιας Κορέας, Χο Σου, πριν από την αναχώρησή για το βόρειο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου.

Οι δύο χώρες επέτυχαν επί της αρχής συμφωνία την Κυριακή μετά από 12 ώρες συνομιλιών για την επανέναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος Καεσόνγκ. Η Σεούλ απαιτεί μια ισχυρή δέσμευση από τη Βόρεια Κορέα, ότι θα απόσχει στο μέλλον από πράξεις ή ενέργειες που θα κλείνουν το συγκρότημα. Αλλά αυτή η παραχώρηση θα είναι δύσκολο να δοθεί από την Πιονγκγιάνγκ, διότι θα «ακούγεται» σαν αποδοχή της ευθύνης, από μέρους του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ