Οι βρετανικές αντιδράσεις για την ΕΡΤ

Η εφημερίδα Independent σχολίασε ότι αν η απόφαση να κλείσει η ΕΡΤ στόχευε στο να πειστούν οι πιστωτές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά, σίγουρα υπήρχαν καλύτεροι τρόποι να γίνει αυτό. «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το συνοπτικό κλείσιμο της ΕΡΤ μοιάζει με βαριά πολιτική παρέμβαση», πρόσθεσε η εφημερίδα. Συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του για ένα ανεξάρτητο δημόσιο μέσο ενημέρωσης που η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης.

Ο συνεργάτης της εφημερίδας Ντάνιελ Χάουντεν που αυτά τα χρόνια καλύπτει τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχολίασε πως «το τέρας της ΕΡΤ ήταν οι πολιτικοί που το δημιούργησαν». Έκανε λόγο για «βίαια αυταρχική» απόφαση της κυβέρνησης που αντικατοπτρίζει τις πολιτικές αποτυχίες οι οποίες έχουν χαρακτηρίσει την απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ αυτών που εργάζονται και των «κομματόσκυλων». Επέκρινε δε το Σίμο Κεδίκογλου διότι στην ανακοίνωσή του δεν υπήρξε η παραμικρή αποδοχή της ευθύνης του πολιτικού κόσμου για τη δημιουργία ενός «μικρόκοσμου της ασθένειας του πελατειακού κράτους». Ο κ. Χάουντεν έκανε επίσης λόγο για απόφαση που αφήνει ανοιχτό πεδίο δράσης για ιδιοκτήτες ιδιωτικών ΜΜΕ: «μια μικρή λέσχη ολιγαρχών που το δικό τους δυσανάλογο μερίδιο συμβολαίων με το δημόσιο δε θα ελεγχθεί από τα δικά τους μέσα ενημέρωσης», ενώ διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο το διάδοχο σχήμα της ΕΡΤ θα είναι κάτι περισσότερο από ένα μίγμα παρελθόντων λαθών.

Το BBC μετέδωσε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ σόκαρε τους Έλληνες και άφησε χιλιάδες ανέργους, ενώ έμφαση δόθηκε στην έντονη αντίθεση της EBU. Ο Εκόνομιστ σχολίασε ότι η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης δεν μπορεί να ήταν τυχαία, καθώς συνέπεσε με την επίσκεψη της τρόικα στην Ελλάδα και την αρνητική εξέλιξη με την πώληση της ΔΕΠΑ.

Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν με άρθρο τους οι Fianancial Times. Χαρακτήρισαν την αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ «αναγκαίο κακό» και τις αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό «σπασμωδικές». Η εφημερίδα εκτίμησε ότι η απόφαση ελήφθη με οικονομικά δεδομένα και ότι η αναποτελεσματικότητα της ΕΡΤ συνιστά ένα έξοχο παράδειγμα του τι έχει πάει στραβά με το δημόσιο τομέα στη χώρα. Αναφερόταν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει καταγράψει πρόοδο σε πολλούς τομείς, αλλά η μικρότερη πρόοδος έχει σημειωθεί στη μεταρρύθμιση του δημοσίου, στην οποία εντάσσει η εφημερίδα τις ενέργειες επί της ΕΡΤ. Στο άρθρο σχολιαζόταν επίσης ότι οι απολύσεις θα ωφελήσουν τους νέους ανέργους που μένουν εκτός δουλειάς λόγω διορισμού «ημετέρων», αλλά και την οικονομία καθώς στη θέση τους θα προσληφθούν ικανοί αντικαταστάτες.

Ως προς τις πολιτικές εκτιμήσεις, το BBC έκανε λόγο για «πολιτική κρίση», ενώ το δίκτυο bloomberg εκτίμησε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την απόφαση βασιζόμενος στη μικρή απήχηση των δύο μικρότερων κομμάτων της συγκυβέρνησης που θεωρητικά δε θα ήθελαν εκλογές τώρα. Οι Financial Times περιέγραψαν έναν κυβερνητικό συνασπισμό υπό πίεση, θεωρώντας πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών, όπως και άλλα βρετανικά ΜΜΕ. Επίσης, αναλυτής της JP Morgan σε σημείωμά του ανέλυε ότι οι πιθανότητες διάσπασης του συνασπισμού είναι μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή έως τώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδιοργάνωση, με τα ενδεχόμενα παραίτησης Σαμαρά η προκήρυξης πρόωρων εκλογών να είναι πιθανά. Το κανάλι σχολίασε ότι ναι μεν η ΕΡΤ είναι άντρο πολιτικών διορισμών, αλλά από την άλλη επισήμανε το σοκ των μαζικών απολύσεων. Πάντως, Γκάρντιαν και BBC έκαναν λόγο για υπαναχώρηση του πρωθυπουργού Σαμαρά με την πρόταση να λειτουργήσει μια μεταβατική ΕΡΤ.

Εκτός δημοσιευμάτων, ο γενικός διευθυντής του BBC Τόνι Χολ συνυπέγραψε δήλωση 50 επικεφαλής δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών μέσων με την οποία χαρακτηρίζουν το κλείσιμο της ΕΡΤ «αντιδημοκρατικό και αντιεπαγγελματικό». Την αντίθεσή της έχει εκφράσει και η βρετανική Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (NUJ), κάνοντας λόγο για «επίθεση στη δημοκρατία». Δημοσιογράφοι του BBC στη Σκωτία έκλεισαν το στόμα τους με φίμωτρα στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν από Έλληνες, Βρετανούς και άλλους έξω από την ελληνική πρεσβεία και τις εγκαταστάσεις του BBC στο Λονδίνο, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, καθώς και στο Δουβλίνο.
Πηγή: skai.gr