Κλείσιμο

Η Ρωσία μπορεί να δώσει άσυλο στον πληροφοριοδότη των παρακολουθήσεων

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει άσυλο στον πρώην υπάλληλο της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει κατονομαστεί ως ο πληροφοριοδότης της εφημερίδας Guardian στο πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπως δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ.

Ο κ. Πέσκοφ απέφυγε να δηλώσει ευθέως ότι η Μόσχα θα παράσχει άσυλο στον Σνόουντεν, σημειώνοντας πως «κανένας δεν έχει υποβάλει αίτηση έως τώρα». Συμπλήρωσε ωστόσο πως εάν ο Σνόουντεν στραφεί προς την Μόσχα, «τότε θα το εξετάσουμε».

Ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αναφερθεί δηκτικά στην κριτική που δέχεται η Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ρωσία.

«Υποσχόμενη άσυλο στον Σνόουντεν, η Ρωσία αναλαμβάνει την υπεράσπιση ανθρώπων που διώκονται για πολιτικούς λόγους», δήλωσε, μέσω Twitter, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της κάτω ρωσικής Βουλής, Αλεξέι Πουσκόφ.

«Θα υπάρξει υστερία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναγνωρίζουν [το άσυλο] ως ένα αποκλειστικό τους δικαίωμα», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Πουσκόφ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ