Κλείσιμο

Υποβολή νομοσχεδίου για το βρετανικό δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Ως σχέδιο νόμου θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας η πρόταση των Συντηρητικών για τη νομοθετική εγγύηση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της Βρετανίας από την Ε.Ε. έως το τέλος του 2017.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί από τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Τζέιμς Γουάρτον, που αναδείχθηκε πρώτος στην ψηφοφορία για το ποιοι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στη Βουλή δικά τους νομοσχέδια, όπως επιτρέπει ο κανονισμός.

Ο κ. Γουάρτον ανακοίνωσε ότι υιοθετεί την πρόταση του κόμματός του, η οποία υποβλήθηκε την Τρίτη μετά από πιέσεις της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Τόρις.

Την Τετάρτη, 114 βουλευτές του κόμματος ψήφισαν υπέρ τροποποίησης ψηφίσματος με την οποία εκφραζόταν η δυσαρέσκειά τους για την απουσία νομοσχεδίου για το δημοψήφισμα στο νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Κάμερον επέλεξε τη λύση της πρότασης αντί του σχεδίου νόμου, γνωρίζοντας ότι δε θα τύγχανε της συγκατάθεσης του κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι άγεται και φέρεται από τις ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του.

Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από τον κ. Γουάρτον έχει λίγες πιθανότητες να υιοθετηθεί από το σώμα, λόγω της διαφωνίας Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Εργατικών, ο Ντέιβιντ Κάμερον θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας καλώντας τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα διατυπωθεί ως εξής: «Νομίζετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Ο Βρετανός ηγέτης έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει το δημοψήφισμα, αλλά μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για επανακαθορισμό των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών. Όπως λέει, η σημερινή σχέση δεν ικανοποιεί τη Βρετανία, αλλά πιστεύει ότι η διαπραγμάτευση θα αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο