Φόρος τιμής στη Θάτσερ από τους Βρετανούς βουλευτές

Ειδική συνεδρίαση ώστε οι Βρετανοί βουλευτές και λόρδοι να αποτίσουν φόρο τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ διεξάγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων και των Λόρδων στο Γουέστμινστερ από νωρίς το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι η «σιδηρά κυρία» της βρετανικής πολιτικής έκανε ξανά μεγάλη τη χώρα σώζοντάς την στα τέλη της δεκαετίας του 1979 από την παρατεταμένη παρακμή που είχε γίνει γνωστή ως «βρετανική ασθένεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ καθόρισε την εποχή της. Σημείωσε ότι διαφωνεί μαζί της σε πολλά, αλλά τρέφει σεβασμό για την προσωπικότητά της και τη σπουδαιότητα που της αποδίδουν όσοι τη θαυμάζουν.

Ο Νικ Κλεγκ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, είπε ότι είναι δίκαιο να απορρίπτει κανείς τα δόγματα του θατσερισμού αλλά παράλληλα να σέβεται τα προσωπικά της επιτεύγματα.

Μια σειρά βουλευτών έχουν πλέξει το εγκώμιο της πρώην πρωθυπουργού, ορισμένοι αναμένεται να αναφερθούν επικριτικά στις πολιτικές της, ενώ υπήρξαν και αποχές από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ οι ετοιμασίες για την κηδεία της βαρόνης Θάτσερ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου συνεχίζονται. Περισσότερα από 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας θα έχουν ενεργό ρόλο στην τελετή, με έντονη παρουσία σωμάτων που συνδέονται με τον πόλεμο των Φώκλαντ.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απόφασή της να καλύψει μεγάλο μέρος του κόστους της κηδείας και της τεράστιας επιχείρησης ασφαλείας που εκτιμάται κοντά στα 10 εκατομμύρια λίρες. Ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι εξασφαλίζοντας την επιστροφή εισφορών της Βρετανίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, η πρώην πρωθυπουργός έχει χαρίσει στη χώρα 57 δισεκατομμύρια λίρες, επομένως το κόστος μιας κηδείας σαν αυτή είναι ανεκτό.

Πολίτες και οργανώσεις που διαφωνούν με τις πολιτικές και την ιδεολογία της Μάργκαρετ Θάτσερ καλούν σε εορταστική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Τραφάλγκαρ το Σάββατο το απόγευμα. Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε τα πάρτι που έχουν διοργανωθεί σε διάφορα σημεία της χώρας με αφορμή το θάνατο της 87χρονης Θάτσερ «κακόγουστα».

Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο