Κλείσιμο

Παλαιστίνη: Ο Αμπάς ενδέχεται να αποπέμψει τον Φαγιάντ

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απείλησε να αποπέμψει τον πρωθυπουργό του, τον Σαλάμ Φαγιάντ, εξαιτίας μιας διένεξης σχετικά με τoν έλεγχο του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Φάταχ, της οργάνωσης της οποίας ηγείται ο Αμπάς.

Ο Αμπάς "τείνει προς την παύση του κ. Φαγιάντ (...) και το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης", δήλωσε αργά το Σάββατο το βράδυ προς το Γαλλικό Πρακτορείο αυτό το μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φάταχ, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Είμαι περισσότερο απ' όλους σας θυμωμένος με την κυβέρνηση (...) δεν θέλω να πω περισσότερα, αλλά περιμένετε μόνο τρεις ημέρες", υποσχέθηκε ο Αμπάς, σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο της Φάταχ, στη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποίησε χθες στη Ραμάλα με τα μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου.

Η διένεξη, η οποία διαρκεί από τις αρχές Μαρτίου, αφορά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Ναμπίλ Κάσις που έγινε δεκτή από τον Φαγιάντ, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Αμπάς.

Ο Κάσις, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπίρ Ζέιτ στη Δυτική Όχθη ο οποίος μπήκε το Μάιο του 2012 στη νέα κυβέρνηση που σχηματίσθηκε από τον Σαλάμ Φαγιάντ, υπέβαλε την παραίτησή του στις 2 Μαρτίου, χωρίς επίσημη εξήγηση, ενώ ο Αμπάς βρισκόταν σε ταξίδι στο εξωτερικό. Η διένεξη αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

"Ο Αμπάς ενημέρωσε τον Φαγιάντ πως, αν ο Ναμπίλ Κάσις δεν επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών (...) ο Αμπάς θα παύσει την κυβέρνηση και θα σχηματίσει νέα", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.

Πριν από το διορισμό του Κάσις στο υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο αυτό κατείχε ο Φαγιάντ, ο οποίος είναι ανεξάρτητος, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού.
Πηγή: skai.gr